Els exàmens són realment útils per a aprendre?

/
46 views

Els exàmens es porten fent dècades, però són realment efectius per a aportar coneixements als alumnes?

La qüestió que plantegem tot seguit es debat molt sovint en el món dels professors i dels alumnes. I és que en l’escola se segueixen mantenint costums tradicionals d’abans. Parlem dels exàmens. Els exàmens són una eina d’aprenentatge que els professors utilitzen per a avaluar als alumnes i veure l’evolució de coneixements que ha fet en el temari treballat. Però hi ha alguns dubtes sobre si fer exàmens és realment una bona eina d’aprenentatge.

La pressió dels estudis passa a ser una de les conseqüències negatives a la vida adulta. No obstant això, se segueixen fent i creient que són eficaços. Hem preguntat què n’opinen al cap d’estudis de l’ESO de l’Escola Sant Gervasi i a les directores del Sant Gervasi Report, i coincideixen en què els exàmens són útils per a l’aprenentatge de l’alumne. El nostre cap d’estudis, però, especifica que si fas l’examen empollant i després vomitant-ho no serveixen per a res. També diu que quan et tornen l’examen, si només mires el resultat, tampoc serveix per a res. En canvi, si et donen l’examen, el revises i t’apuntes els teus errors, sí que són útils per a aprendre. També coincideixen en què és millor concentrar tots els exàmens en una setmana perquè et pots planificar millor l’estudi i, a més, et treus tota la pressió en un període de temps molt reduït.

Nosaltres, com a alumnes de l’escola Sant Gervasi i redactors d’aquesta revista, pensem que els exàmens són importants i es pot aprendre molt fent-los, ja que els alumnes estudien el temari treballat per a aprovar l’examen. Això impulsa als estudiants a revisar el temari. Però, a la vegada, creiem que hi ha altres formes d’avaluar més efectives, per exemple les presentacions orals o els treballs en grup. Un exemple podria ser el Sant Gervasi Report, precisament, que no es basa en exàmens, sinó en treballs en grup. Es tracta d’aprendre fent i no empollar i després vomitar. Fent la nostra revista estem aprenent molt sobre el periodisme, sobre els diferents gèneres periodístics i la diferència entre opinar i informar objectivament.

close

El més recent

Ombligos de invierno

La moda, el camino entre inventar, reinventar o reciclar  A finales de los años 80 apareció