La vida d’un funcionari de presons

66 views

Entrevistem a un treballador penitenciari per a saber com és la situació a Puig de les Basses

Hem realitzat una entrevista a un funcionari del centre penitenciari Puig de les Basses, a Figueres. Aquesta entrevista ens ha servit per a aprendre com és la vida a la presó i més ara amb la situació actual, amb la Covid-19. Ha estat molt interessant saber sobre la seva experiència com a funcionari.

Com és l’ambient a la presó?

Bé, entre el personal de Tractament i els funcionaris tractem que la convivència entre tots els actors que hi som sigui bona. De respecte generalitzat, tranquil·litat i enfocada a la rehabilitació i reinserció social dels interns. Però essent una presó, malauradament, de vegades, no massa sovint, hi ha baralles, suïcidis, etc.

Sents algun temor pel fet d’estar treballant a la presó?

Sí, sempre hem de tenir cura de qualsevol situació o problema, però el sistema penitenciari català és especial i singular. En poques ocasions he sentit veritablement por. Sí hi són presents sempre la prudència i el respecte.

Has presenciat alguna baralla a la presó?

Sí, he presenciat baralles a la presó, però ens hem d’allunyar de la imatge de les presons que fan les sèries, pel·lícules, etc. La gran majoria d’interns no volen problemes, sinó complir la seva condemna i obtenir la llibertat.

És justa la justícia?

Aquest és un tema molt complex. La justícia no sempre és cega. Penso que depenent de les circumstàncies socioeconòmiques dels interns, o de l’advocat què tinguin, els interns poden rebre un tipus de justícia o un altre.

Potser hi ha delictes de relativa significació que s’haurien de pagar amb altres mesures menys punitives que no anar a parar a la presó.

Quins tipus de presos hi ha? I quin és el més comú?

A la presó on treballo, Puig de les Basses, hi ha tota mena de condemnats: per delictes violents, agressions i violència sexual, violència de gènere, robatori, narcotràfic, delictes econòmics, etc.

Als interns se’ls agrupa en mòduls, pel perfil i tipus de delictes que han comès, alhora que la seva estança al mòdul assignat va en consonància amb els programes, avaluacions, anàlisis periòdics dels professionals de Tractament (psicòlegs, educadors, mestres, juristes, etc.) que treballen per ells.

També tenim joves, sota un concepte jurídic i reglamentari especial per a nois de 18 a 21 anys, i també hi ha un mòdul de dones, que han comès tota mena de delictes.

Com està afectant la COVID-19 a la presó?

Bé, el coronavirus és d’afectació mundial, un virus mortal que està afectant substancialment les nostres vides i, és clar, als presos també. Malgrat les mesures adoptades per la Generalitat, a dia d’avui encara no s’han tallat les comunicacions dels interns amb les seves famílies, amics, etc. I tampoc els permisos. I, clar, aquesta és una via d’entrada del virus molt potent, malgrat les mesures comunes a tothom: mascaretes, neteja de mans, gels hidroalcohòlics, PCR, etc.

A més, hem de tenir en compte tot el personal que ve de fora: funcionaris, personal sanitari, personal de manteniment i neteja, tots els professionals de Tractament… Vénen de qualsevol punt de Catalunya i poden entrar el virus malgrat les mesures de seguretat, restriccions… És realment molt complicat controlar al 100% el virus i la transmissió d’aquest dins de les presons.

Quines noves mesures s’han pres per la COVID-19 a la presó?

Bé, com a tot arreu, confinament amb quarantena amb els contactes estrets i positius, tant d’interns, com de treballadors del Centre Penitenciari i hospitalitzacions en els casos més greus.

I, per descomptat, les mesures que es porten a terme des de fa vuit mesos de pandèmia: distància social, mascaretes, molta neteja de mans, ventilació sempre que es pugui…, encara que s’hauria de fer amb més freqüència, a parer meu. També falten més PCR, control i més quantitat de mascaretes per al nostre departament de Justícia, per a tots, tant interns, com a tots els treballadors externs del Centre Penitenciari.

Com hem vist, la presó no és un lloc gaire agradable però l’ambient no sempre és dolent. A les pel·lícules veiem la presó com un lloc infernal. Però els presos no tenen la intenció de més baralles, la gran majoria volen complir la seva condemna i poder sortir quan abans millor.

close

El més recent

Ombligos de invierno

La moda, el camino entre inventar, reinventar o reciclar  A finales de los años 80 apareció