/

A cada gota hi ha esperança

La campanya solidària anual organitzada pels alumnes de L’Escola Sant Gervasi va donar el tret de sortida

Font pròpia

El passat onze de febrer l’Escola Sant Gervasi va inaugurar per 13è cop la campanya de donació de sang. Aquesta és possible gràcies a la col·laboració dels alumnes de 5è de primària i 2n d’ESO. L’escola treballa amb el Banc de Sang i Teixits, una empresa pública catalana que té 25 anys d’experiència en aquest àmbit. 

 

Aquesta organització treballa conjuntament amb diversos hospitals arreu de Catalunya, com ara l’Hospital Universitari Vall d’Hebron o l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, entre altres. Tenen centres disgregats a Reus, Girona, Lleida, Manresa, Tarragona, Tortosa, Barcelona i Hospitalet de Llobregat, tot i que la seu central es troba a Barcelona.

El Banc de Sang i Teixits respon a les necessitats de més de 7,5 milions de persones, sent així el responsable del 100% de les donacions de substàncies d’origen humà a Catalunya; sang, plasma, plaquetes, teixits, còrnies, cordó umbilical, placenta, llet materna i medul·la òssia. Aquestes substàncies es processen i tracten per ser administrades, convertir-se en medicaments o per quedar emmagatzemades en cas de necessitat. No sent suficient, aquest ens públic es responsabilitza del 80% de les transfusions a Catalunya, a més d’organitzar al voltant de 4.300 col·lectes de sang i plasma anuals.

Per altra banda, El Banc de Sang i Teixits disposa d’unitats mòbils que els permeten mobilitzar-se per diferents hospitals i organitzacions amb els que col·laboren, com ara l’Escola Sant Gervasi Cooperativa de Mollet, amb qui col·laboren des de fa més d’una dècada. Aquest projecte conjunt es du a terme al mes de febrer on l’escola sencera es mobilitza per a preparar aquest esdeveniment. Els més joves organitzen i ajuden als infermers i infermeres responsables amb la divulgació d’informació, els formularis i enquestes i el menjar “postdonació”.  

 

Donar sang no és tasca per qualsevol, la sèrie de requisits és extensa, incloent-hi l’edat, el pes i alguna malaltia congènita que pugui tenir el donant. Cobertes aquestes exigències, una persona estàndard pot donar sang una mitja de 3 cops a l’any, amb un mínim de dos mesos entre cada donació. 

Dit això, donar sang és de vital importància, ja que una de cada cinc persones necessitarà sang o derivats al llarg de la seva vida. De fet, cada dia calen 1.000 donacions a Catalunya per atendre tots els pacients que la necessiten. 

Cal destacar que cada litre de sang donada pot salvar fins a tres vides, perquè aquesta se separa en tres components, plaquetes, plasma i hematies. Així mateix, la meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com càncer o anèmia, el 30% es destina a persones que han tingut accidents. Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10%. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3% del consum.

 

En conclusió, aquest acte solidari, és segur i ràpid, no comporta cap risc significatiu pel donant. Cada gota de sang compta, i mai se sap quan tu o algú proper podrà necessitar una transfusió. Per això, és fonamental que tots ens comprometem a donar sang regularment, contribuint així a mantenir les reserves necessàries i a fer del món un lloc millor i més solidari.