L’Anna Campillo, professora del Sant Gervasi, guanya el 38è premi Miquel Martí i Pol
L’Anna és professora d’alemany i anglès de secundària i batxillerat. És llicenciada en Filologia Anglogermànica on va estudiar a la UAB i a la “University of Manchester”. Ha estat professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona i ha participat en projectes com ara l’antologia Poesia anglesa i nord-americana contemporània. Sempre ha tingut un interès per la literatura i arran d’això ha combinat la feina de docent amb la creació poètica. Fa 3 anys que hi ha immers en profunditat en el món de l’escriptura motiu pel qual ha guanyat recentment el premi de Miquel Martí i Pol, un premi molt important a la literatura catalana.
Com et sents després d’haver aconseguit el premi de Miquel Martí i Pol?
Em sento molt emocionada i molt contenta perquè això vol dir que el que escric agrada al públic i doncs res, molt feliç.
Sabem que vas estudiar filologia i dins d’això llengua i literatura, és així com vas començar a escriure poesia?
Més que començar per aquest motiu d’estudis. A mi sempre m’ha agradat molt llegir i per això precisament vaig decidir estudiar filologia, l’interès per la lectura per la literatura m’imagino que és el que m’ha dut a començar a escriure uns anys més tard.
Hi ha poetes que s’inspiren en l’amor, d’altres per experiències molt diverses. Tu, com t’inspires per escriure?
Això de la inspiració és una mica difícil d’explicar, més que inspirar-me en l’amor o en la vida, jo penso que com a poeta observes molt el teu voltant com; les coses que et passen a tu, que els succeeix als altres o que els transcorren al món. A partir d’aquí, trobes algun tema que t’obsessiona, que t’interessa de manera especial i aleshores comences a escriure d’aquest tema. Almenys és com ho faig jo.
Va ser difícil gestionar la publicació del teu llibre i trobar l’editorial?
En principi és un procés bastant complicat per la informació que m’ha arribat d’altres escriptors. És difícil trobar algú que vulgui publicar el que escrius si no has publicat abans? En el meu cas he tingut sort perquè jo vaig fer un curs de creació poètica, on hi havia una companya la qual té una editorial pròpia, llavors ella anava veient el que jo escrivia i li va agradar tant que em va oferir publicar-ho i, per tant, en el meu cas no ha estat complicat, però en general és un procés bastant difícil.
Has començat a escriure un nou poemari o vols estar una temporada descansant després d’haver publicat dos llibres tan seguits?
Sí, a veure, el segon poemari, el que ha guanyat el premi, encara no s’ha publicat, trigarà uns mesos. Però pel que fa a l’escriptura, si, he continuat escrivint, ja tinc un poemari bastant acabat, però jo, com escriptora, soc una persona que li agrada escriure contínuament, ja que, quan t’agrada escriure doncs vas fent petites coses i quan les tens acabades intentes veure que fas o a què vols arribar amb el que has escrit.
Ens podries dir la part que menys t’ha costat escriure o la que més t’agrada de la poesia que has escrit recentment?
Més que per emotiva, doncs, quan estàs escrivint alguna cosa o sobre algun tema estàs bastant obsessionat amb el que estàs escrivint en aquell moment, en acabar un poemari, reposes i comences a pensar en un projecte nou. Jo he escrit sobre temes molt diferents, últimament sí que és veritat, que he escrit bastant sobre el tema de la societat tecnològica/digital en què estem immersos i una mica intentar veure si això és positiu o no, per poder saber cap a on anem com a espècie tecnològica.
Com promociones les teves obres, ho pots compaginar amb la teva feina com a professora?
Doncs aquesta és una pregunta difícil de contestar, ni tan sols m’ho he plantejat mai. Quan arribo a casa i no tinc res a fer, què és gairebé mai, intento trobar temps o en comptes de fer una altra activitat, la deixo de costat i aprofito aquella estona per dedicar-m’hi. Intento aprofitar el màxim el poc temps que tinc. Quan una cosa t’apassiona de veritat hi busques el temps.
Que creus que és el més essencial per començar a escriure i que recomanaries als teus alumnes de l’escola?
Els meus alumnes de l’escola els recomanaria que llegeixin, qualsevol cosa que els interessés, fins i tot si aquell tema no els atrau. Un cop has llegit, comences a escriure, i vas combinant llegir amb l’escriptura. Si no et sents còmode podries anar provant diferents activitats i sobretot que no ho deixin si tenen aquest interès o inquietud i que intentin continuar-la.
Això és tot. Moltíssimes gràcies, Anna, per poder fer possible aquesta entrevista. Esperem que puguis arribar a tenir un llarg futur com a poeta.
