//

Arbre de Nadal, natural o artificial?

Arriba el Nadal i una de les tradicions és decorar tota la casa d’adorns, un dels elements principals és l’arbre. Cada any aproximadament per Nadal es tallen 15 mil milions d’arbres a Catalunya.

Per això, tots creiem que és millor comprar un arbre artificial, ja que creiem que pot reutilitzar-se cada any. Però la realitat és que té una esperança de vida curta: més de dos milions d’arbres acaben en les escombraries després de Nadal. Cada vegada més empreses i organitzacions a Espanya es dediquen al conreu, la venda i el reciclatge d’aquest tipus d’arbres. Recullen els arbres llançats, i els que tenen arrel els tornen a plantar. També, hi ha empreses que s’ofereixen a portar-te l’arbre a casa, i després de la celebració, tornen per recollir-lo, i així plantar-lo després.

ARBRE NATURAL

Quines són les espècies d’arbre que es fan servir més habitualment com arbre de Nadal?

Es poden extreure 9 espècies diferents d’arbres depenent del tipus de territori.

Aquests són:

 • Pi blanc o pi viking
 • Pinabete
 • Pi atapeït
 • Pi pinyer
 • Oyamel
 • Pícea
 • Cedre blanc

Algunes empreses que ajuden al medi ambient:

Un exemple és l’empresa “El meu arbre de Nadal”, que a més de portar l’arbre fins a la teva casa, el recull una vegada s’acaben les festes per a elaborar-ne compostos. I si a més d’ecològic vols ser solidari, l’Escola d’Enginyers forestals de la Universitat Politècnica de Madrid ofereix arbres solidaris i respectuosos amb el medi ambient.

ARBRE ARTIFICIAL

De quin material està fet l’arbre artificial?

Els arbres artificials es fabriquen a partir d’una mena de plàstic anomenat policlorur de vinil, un derivat del petroli que pot contenir plom i altres substàncies tòxiques. La majoria d’aquests es fabriquen a la Xina i han de travessar oceans per a portar a diversos països. I ja pel súmmum en contra dels arbres artificials, aquests són transportats en vaixells amb motors que s’alimenten de dièsel, que genera més emissions de gasos d’efecte hivernacle. A més, es va descobrir que un arbre artificial ha de reutilitzar-se almenys vint anys per a ser més ecològic que un natural.

AVANTATGES DE TENIR UN ARBRE NATURAL O ARTIFICIAL

Avantatges arbre natural:

 • No contamina
 • Absorbeix el CO₂
 • Es pot tornar a plantar

Avantatges arbre artificial:

 • Són més econòmiques
 • No té risc de mort al llarg del temps

INCONVENIENTS DE TENIR UN ARBRE NATURAL O ARTIFICIAL

Inconvenients arbres natural:

 • Té risc de mort
 • Són més cars

Inconvenient arbre artificial:

 • Contamina
 • És tòxic i és de plàstic
 • Triga a desintegrar-se

EFECTES EN EL MEDII AMBIENT

Llavors, quin contamina més?

No obstant això, la distribució i comerç dels arbres naturals talats emeten al voltant de 16 kg de CO₂ a l’ambient i la dels arbres artificials pot arribar a aportar almenys 40 kg de CO₂. Els arbres plantats, per contra, absorbeixen CO₂, ajudant a disminuir aquest tipus de contaminació, els arbres naturals no es treuen del bosc, són cultivats, així que no genera desforestació.

Què fer amb l’arbre quan acabi en Nadal?

Un arbre artificial es pot reciclar per diversos anys, però en acabar el seu cicle de vida, va a l’escombriaire, on triga centenars d’anys en desintegrar-se. Mentre que els arbres naturals, un cop arriben al contenidor, són reciclats, generalment per fer adob. Una bona idea i una opció més sostenible, és comprar el nostre arbre sembrat en test, així quan acabin les festes podem trasplantar-lo, o conservar-lo al test.

Què fer per mantenir el nostre arbre de Nadal fresc i verd?

En cas de portar-ho en cotxe, llavors s’ha de procurar no trencar cap branca, i avançar a una velocitat moderada.

Un cop col·locat l’arbre, no s’ha d’oblidar regar-lo diàriament.

Si l’arbre no té arrel, és convenient adquirir un suport per a arbres de Nadal.

A l’hora de decidir en quin lloc es col·loca l’arbre, cal anar amb compte. S’ha de procurar que l’arbre estigui en un lloc on la gent no passi constantment, que no rebi calor directa.

LA NOSTRA RECOMANACIÓ

Es recomana comprar arbre natural, ja que encara que la durada sigui menor que l’artificial, aquest triga fins a cinc-cents anys a desintegrar-se; en canviar un natural, no només no contamina, sinó que captura el diòxid de carboni, evita l’escalfament global, i és més ecològic, perquè encara que els abocadors s’omplen amb arbres naturals.