//

Bea Amado: “Fa 15 anys per fer edicions digitals anàvem gairebé amb una moviola”

Professora editant

Ella ens parla sobre les dificultats que hi havia quan ella era universitària per dur a terme projectes audiovisuals, i de com els programes digitals han avançat en els darrers anys

Eloy Valverde, Ian López, Yahya el Haddadi, Berta Guilella i Laia Padrós

Bea Amado

Bea Amado és membre del departament de comunicacions a l’Escola Sant Gervasi, responsable de l’àrea d’audiovisuals i professora de Batxillerat des de fa 7 anys. Va estudiar comunicació audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Va fer un màster en direcció de comunicació i màrqueting, i també va treballar en alguns programes pel canal de televisió català “Vallès visió”, la televisió comarcal del Vallès.

Quines són les tasques que fas dia a dia dins l’escola? 

Faig diferents tasques. D’una banda, soc professora de batxillerat, d’assignatures d’audiovisuals, de publicitat i de cultura d’audiovisuals. D’altra banda, m’encarrego de portar la comunicació de l’escola, és a dir, xarxa social,  la nostra web, vídeos que es puguin fer, fotografies i enviar notícies a mitjans de comunicació. Després, també  m’encarrego de coordinar el projectes d’audiovisuals de tots els diferents cursos de l’escola, vídeos que es fan a educació infantil, a primària i a l’ESO. 

Quant trigues a fer una edició de vídeo professional? 

Els vídeos que més trigo a editar són els vídeos que fem per la postal de Nadal, o alguns vídeos que fem pel web. Normalment, dedico 1 setmana al rodatge d’aquests vídeos, i entre 1 o 2 setmanes en què l’edició estigui completament enllestida.

Quins programes/aplicacions utilitzes per editar fotos? I per editar vídeos?

Les fotografies les edito amb Photoshop i amb Lightroom, que són dos programes del paquet Adobe, els que més s’utilitzen en el sector professional per editar fotografies. Els vídeos normalment els edito amb “premier” i amb “After Effects”, que també són els programes d’Adobe.

Què és el que més t’agrada del teu treball?

Doncs mira, de la meva feina m’agraden molt dues coses; una que és molt creativa, i que sempre puc estar pensant coses noves, i puc estar investigant que fa la gent, que fan productores, que fan les televisions, que fan les revistes i agafar ideés per després reciclar-les per utilitzar-les jo, això m’agrada molt. L’altra cosa que m’agrada molt és el fet de contactar amb els alumnes; m’ho passo molt bé a classe.

Quins estudis vas fer? En què estàs especialitzada? 

Mira jo vaig estudiar comunicació audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i vaig fer un màster en direcció de comunicació i màrqueting. Per tant, la banda de comunicació que faig a l’escola diguem que és la meva especialització.

Com vas arribar a treballar en aquesta escola? 

Doncs mira, jo treballava a mitjans de comunicació. Treballava exactament en un programa televisió, i havia vingut a l’escola més d’una vegada. Ens coneixíem ja amb l’escola i a mi que sempre m’havia agradat la docència, un dia em van dir “t’agradaria venir a provar?”, i aquí estic.

Creus que en aquesta escola es fomenta suficient la importància de l’edició/creació de vídeos?

Crec que hem millorat moltíssim en els últims anys. Fa igual 7 o 8 anys, quan jo vaig arribar, doncs, gravàvem i editàvem sense fixar-nos en el so, sense fixar-nos en com estava la llum… En els darrers 7 anys, des de quan sou petits ho hem anat treballant, i ara quan arribeu a 3r o 4t d’ESO ho feu molt millor. I per tant crec que ho fem força bé.

Quin és el projecte més ambiciós en el que has treballat en general? Com i per què va ser?

Segurament el projecte més ambiciós on he treballat, ha sigut en un documental que es deia “capacitats”. Va ser un documental que vam estar 1 any sencer rodant amb un equip de treball força gros. Aquell projecte que el vam poder presentar previ, el vam portar a festivals i n’estic molt orgullosa del que vam fer.

Ja des de petita volies dedicar-te a això? Què et va fer decantar per l’àmbit audiovisual?

Ja des de petita tenia clar que volia fer una cosa creativa, però no tenia clar bé en bé el que. Quan vaig arribar al batxillerat em vaig adonar que m’agradava moltíssim el cinema, que veia molts documentals (que els companys de la meva edat no veien documentals), que m’agradava moltíssim la fotografia, que anava molt a exposicions de fotografia… Llavors vaig pensar que potser aquesta era la part creativa que a mi m’agradava, i per això vaig fer comunicació audiovisual.

Creus que l’edició de vídeo és una eina important pel futur?

Estic convençuda que és una eina important per al futur, perquè, no sé si us heu fixat que la comunicació, la publicitat i el màrqueting estan a tot arreu, us passeu el dia mirant els vídeos a “tiktok”, i els Reels d’Instagram. Pràcticament tothom, amb un mòbil com el que porteu vosaltres a la mà, pot utilitzar aplicacions per editar vídeos. Per tant, és essencial, per a qualsevol feina que feu, segur que en un moment o altre necessitareu editar vídeos.

Creus que els programes sobre l’edició de vídeos han millorat força en els últims anys? 

Han millorat moltíssim, i són molts més intuïtius i molt més fàcils d’utilitzar. Quan jo estudiava la carrera, que no fa tants anys, fa 14 o 15 anys, els programes no eren ni digitals, que anaves gairebé amb una moviola. Ja s’estaven eliminant, però encara eren programes molt antics. En només una dècada han millorat moltíssim i és el que us deia, ara només editeu amb el mòbil. 

Quin tipus de material tècnic utilitzes aquí a l’escola? 

Utilitzo una càmera Reflex, que és una càmera que permet gravar tant vídeo com fer fotografies, i que a més, quan fa un vídeo, et dona un to molt cinematogràfic. Un estabilitzador, un micròfon i un trípode. Amb això fem tota la feina que cal! I després òbviament un ordinador molt potent que és de “Gamer”, perquè necessito una targeta gràfica molt potent i, una RAM també molt potent. Són els ordinadors que em permeten fer la meva feina i utilitzar els programes que he d’utilitzar. 

Tu ets la que t’encarregues del procés de penjar les fotos del Clickedu? Com és i quant es triga per fer tot això?

De fet, no soc la que s’encarrega de penjar-les, jo m’encarrego de fer-les, i trigo moltíssim a fer-les, és de les feines més llargues que faig a l’escola. Em passo les 2-3 primeres setmanes d’escola, un any si i un any no, fent-li fotos a tots els alumnes de tots els cursos, que són uns 120 alumnes per curs. O sigui que comenceu a contar, 1r, 3r, 6è, 1 d’ESO, 3r d’ESO, 1r de batxillerat… He de fer totes les fotos i que a més, estiguin tots els alumnes a classe, perquè si no estan després he d’anar a buscar a tots els que han faltat. Però de penjar-les no me n’encarrego jo, de penjar-les s’encarreguen els coordinadors de cada etapa, jo soc la que els hi passa totes les fotos en l’ordre de llista, i ells s’encarreguen de penjar-les.

Treballes tu sola en el teu departament? En cas que editis tu sola els vídeos, com et sents treballant tu sola davant de l’escola?  

No, al departament de comunicació fonamentalment hi treballem el Marc Mas i jo, que som els encarregats de coordinar la comunicació. Després hi ha persones concretes  que ens ajuden en algunes coses concretes: per exemple, les xarxes socials, les porta una professora de primària, la revista que surt un cop a l’any, que es diu “xarpants”, l’elaboren el Francesc Monleón, i un altre professor de primària que es diu Jordi Elies. O sigui que, que estiguem tot l’any estem el Marc i jo, però després també hi ha altres professors que col·laboren en coses concretes. 

Sí que és veritat que, si féssim totes les coses que ens agradaria fer i súper ben fetes, doncs ens faltarien mans, necessitaríem més gent per poder-ho fer tot bé, però crec que ens ho repartim prou bé. Estem força ben coordinats, tot i que sempre és benvinguda més gent.

Quin consell donaries als adolescents que vulguin seguir les teves passes?

Jo crec que el millor consell per algú que volguí dedicar a l’audiovisual o al món creatiu, és que miri molt al seu voltant, és a dir, que vegi moltes fotos, que vegi moltes sèries, que vegi molt de cinema, que miri molts videoclips… Que s’interessi pel món de l’audiovisual i que agafi moltes idees del que estan fent els professionals , perquè els referents són la part més important per després dedicar-te al treball que t’agradi. Si tens bons referents i coneixes moltes coses del sector, després sempre tens idees per dur-les a terme tu.