Cal una regulació en els mitjans?

La feina d’un periodista és informar-nos sobre les coses que passen al món, però, això justifica la falta d’ètica de les seves publicacions? Personalment, crec que qualsevol notícia que s’escriu i es publica ha d’estar revisada i pensada uns quants cops. A causa d’una simple publicació poden acabar amb la reputació de l’empresa, amb actes de violència o inclús amb la vida d’una persona.

Estem en una època on ens passem el dia informant-nos. Ja sigui a l’hora de dinar mentre veiem les notícies, al cotxe mentre escoltem la ràdio o fins i tot al telèfon mentre mirem l’Instagram. Pràcticament ho sabem tot de tothom qui coneixem. Sabem que fa unes setmanes una parella de celebritats es van separar i que un futbolista ha resultat ser un violador. Sabem moltes més coses de les que en veritat voldríem.

Però, aquesta generació també és molt influenciable, ens creiem allò que escoltem i no ho posem gaire en dubte. Això, a part de ser molt trist, ens fa plantejar la responsabilitat dels periodistes avui dia.

Un periodista ha de posar per davant la seva feina d’informar-nos i els diners que guanyarà o la seva ètica com a persona?

Com he dit abans, ara mateix la tasca de ser periodista i redactar totes aquestes notícies que veiem o escoltem és un element clau en el nostre dia a dia. Per molt que sigui molt possible que un diari o una cadena de notícies estigui limitada per algun govern o partit polític sempre haurien de posar la seva feina abans que qualsevol quantitat de diners que se’ls hi posi al davant.

Amb totes aquestes notícies publicades, mouen a molta gent i per això haurien de posar-se en la pell dels altres i sentir-se un igual entre tota la gent que les llegim. Perquè no sembla haver-hi el mateix problema quan es publica una cosa d’un desconegut que quan és de tu qui escriuen.

En conclusió, ningú hauria de sentir-se ofès ni assenyalat per una notícia la qual no té un paper en ella. Mai s’hauria de generalitzar a l’hora d’escriure un article/notícia/reportatge o ajuntar a una sola persona amb un grup enorme de població que no tenen res a veure. Tampoc s’haurien de fer servir els mitjans com a comunicador d’odi, per molt que el periodista pensi una cosa o un altre. Encara que la notícia estarà quasi sempre enfocada en el punt de vista que els hi convé a l’editorial, s’ha d’intentar que tots aquests articles siguin els més objectius possibles.