/

Com afecta a la salut els esmorzars de l’alumnat de tercer d’ESO

Rayhane Issmaili, Andrea Martínez i l’Ariadna Miranda

Amb l’ajuda d’una enquesta grupal cap als alumnes de 3r ESO de l’Escola Sant Gervasi, ara sabem el què esmorzen aquest 2022. Tot i que no tenim els resultats de tot l’alumnat de 3r, podem observar que la gran majoria dels seus esmorzars estan molt relacionats amb el pa i l’embotit. Però en l’àmbit de begudes, el consum és més freqüent de llet o sucs.

AVANTATGES I DESAVANTATGES DELS ESMORZARS ESCOLARS

Notablement, la majoria dels estudiants porten un entrepà, perquè és molt més senzill, i pot ser molt saludable, però com en tot, també té la seva part dolenta. A les escoles abunden els entrepans de pernil dolç, xòped o mortadel·la. Que no són una bona opció, ja que és un aliment molt processat. Una millor opció seria un entrepà d’embotits com xoriço, llom o llonganissa, perquè aquests no ho estan tant.

Els lactis també són una opció per moltes famílies. Als supermercats, a la secció de lactis, s’inclouen també totes les postres dolces: arròs amb llet, petit suisse, iogurts ensucrats, iogurts beguts, etc. La majoria d’aquests productes no són saludables. Els millors lactis que es poden incloure són el formatge o iogurt natural.

La fruita sempre és una molt bona elecció, ja que conté molta aigua, vitamines i minerals. Però els sucs de fruita són una cosa molt diferent, perquè aquests no són equivalents a una peça de fruita. La majoria porten molt sucre, per això si t’agraden els sucs de fruita es recomanable que sigui natural i molt millor, si és fet a casa. 

I per finalitzar, estan les galetes i la pastisseria industrial, que aquest apartat és el menys saludable. Tot i que es poden trobar opcions bones, com per exemple: pastís de pastanaga, magdalenes de garrofa o galetes de civada.

LA IMPORTÀNCIA DELS ESMORZARS

L’esmorzar és l’àpat més important del dia, ja que contribueix en un departament de nutrients: proteïnes, carbohidrats… al llarg del dia. Aquests serveixen per mantenir el cos i les ments actives, a part també, poder seguir amb vitalitat.

L’esmorzar és l’eina que serveix per continuar amb energia al llarg del dia. Al contrari, si no la fem, podem patir diversos símptomes, que tracten del decaïment, falta de concentració i mal humor. 

Això es causa per la falta de glucosa, que és la part més rellevant del combustible de l’organisme. La falta de glucosa empenyi el nostre cos a cremar altres reserves energètiques, o causes d’alteracions en el normal funcionament orgànic. A primera hora del matí, el cos porta entre 8 i 10 hores sense rebre cap mena d’aliment. Així que, per tenir un bon esmorzar, no s’ha de menjar sempre fruites i verdures. Ha de ser una dieta equilibrada i menjar una mica de tot. Com el consum de làctics: llet, iogurt, etc. Ja que, porten proteïnes i vitamines A i B. També s’ha de consumir una mica de fruites, que aporten fibra i aigua. Els cereals i les torrades, que aporten energia i vitamines.

Com a resum, el més important és no consumir el primer que trobem al supermercat. I fixar-se bé en el que et proporciona aquest aliment.