Els alumes estan condemnats a treure bones notes

Per Maria Tena, Abril Martí i Rita Riera

Avui dia molts dels alumnes estudien amb l’objectiu de treure bona nota i no d’aprendre nous coneixements.

Els alumnes d’avui en dia només estudien per obtenir bons resultats amb la tècnica de memoritzar tots els continguts sense realment entendre-ho i després “vomitar-ho” a l’hora de l’examen sense la finalitat d’aprendre nous coneixements. 

Un exemple és la selectivitat en el que la principal finalitat dels alumnes és treure la millor nota possible. Malgrat ser un punt d’aprenentatge clau per als alumnes ells només es fixen i es preocupen per la nota, ja que la nota és el que denomina el seu futur.

Tot i que els alumes fan el possible per treure la millor nota, no tota la responsabilitat és d’ells. Sovint, hi ha professors que preparen les seves classes en relació a l’examen i no en aprendre tots els coneixements o que només es fixen en les errades a l’hora de corregir i no en la millora.

El fet de treure bona nota causa molta satisfacció i això també influeix a la salut mental, pel fet que assolir les activitats afecta positivament a la seva salut mental i els anima a continuar traient bones qualificacions.

Durant aquesta setmana hem realitzat una enquesta pels alumnes de tercer d’ESO en la qual han respost 23 alumnes d’uns 14-15 anys. Segons l’enquesta un 95,7% d’alumnes quan els hi entreguen un examen miren abans la nota que els errors o encerts que han fet. Més d’un 39% fan la correcció de l’examen només quan els hi poden pujar la nota. Un 69% de les famílies pressionen als seus fills amb les notes, i el 82,6% dels alumnes afirmen estudiar per la nota.

També hem demanat l’opinió als mestres de l’ESO. Ens han contestat 5 professors de diferents àmbits.

Un 60% dels professors pensen que els seus alumnes marxen de la classe amb dubtes i no pregunten, i un 40% pensen que pregunten molt de tant en tant. Els hem preguntat si creuen que els estudiants estudien només per la nota i no pels coneixements, un 40% pensen que si i un 60% pensen que molts d’ells ho fan. 

Tots els mestres preparen les seves classes per l’examen, i ho fan per mitjà de fer exercicis, apunts, interactuen amb els alumnes i un 80% utilitzen l’eina de les activitats interactives. Els alumnes només s’esforcen quan l’activitat comte per la nota i s’avalua, un 20% pensen que una bona nota és un 5-6 i un 80% a partir del 8-9.

Un cop fet el qüestionari nosaltres opinem que quan les activitats s’avaluen els alumnes s’esforcen més, ja que pensen que assolir les activitats és més important i els fa sentir millor amb ells mateixos.

Els alumes estan condemnats a treure bones notes per no decebre als seus pares i perjudicar el seu futur.