Entrevista a la Susana Ferret, una de les encarregades d’organitzar l’intercanvi

Arriben els alumnes d’intercanvi d’Alemanya. L’arribada d’aquests va ser el divendres 24 de març. L’intercanvi es va realitzar amb els alumnes de 4 d’ESO de l’escola Sant Gervasi. Aquest projecte va ser creat amb un objectiu. A continuació, parlarem amb la Susana Ferret, una de les professores d’alemany encarregades d’aquesta activitat.

Amb quin motiu s’organitza aquest intercanvi?

S’organitza per què els alumnes de 4t d’ESO que ja fa bastants anys que aprenen un segon idioma que és l’alemany i també el francès que també han fet l’intercanvi de França i Alemanya tinguin l’oportunitat també de viure una experiència. Els alumnes de la nostra escola fan moltes hores d’idiomes i els alumnes tenen la sensació que no en saben i quan fan aquestes experiències s’adonen que si saben. És una de les experiències que es viuen poques vegades i que cal aprofitar al màxim.

Des de quan es fa aquesta activitat?

Potser portem fent aquesta activitat gairebé uns 15 anys.

Com s’organitza?

Normalment, l’organitzem dues professores del departament d’alemany i cada any anem rotant. Normalment, som les encarregades de preparar les activitats dels nens alemanys i som nosaltres les que fem els matchings. Les fitxes d’informació dels alemanys les emplenen amb els seus profes alemanys. Nosaltres els fem escriure unes cartes de presentació dels nostres alumnes d’aquí. Veient doncs les activitats lliures, els hobbys que tenen en funció del que els agrada doncs fem els macthings. Normalment, sempre preguntem els alumnes que tal com es veuen amb aquests nens que els ha tocat, i si veuen alguna cosa que no els agrada es pot parlar i canviar.

Quines activitats es realitzen durant l’estada?

Els alumnes alemanys fan sortides a Barcelona i visiten la Sagrada Família. Després van a Montserrat per veure la natura i fer excursions… També es fan sortides amb tots els alumnes, és a dir, els alemanys i els alumnes d’aquí, de l’Escola. Per exemple, aquesta vegada vam anar a Tossa de Mar. Allà, doncs, passem el matí. Després, anem a la platja Sagaró i fem el camí de ronda, parem per fer un pícnic. Sí, fem coses així que ens a agraden a tots.

Quines activitats es duen a terme en Alemanya?

Bé, una de les coses que a mi personalment m’agrada més és una gimcana que fem per la ciutat acollidora. Ens fan un Tour i, ho trobo força interessant perquè és una ciutat acollidora i molt bonica. Una altra sortida que fem, bé, passem a Frankfurt tot el dia i també visitem el centre històric de la ciutat. Ah, i també visitem un museu de ciència i tecnologia que, bé jo crec que és una activitat interessant. Per últim, visitem un parell de monuments històrics més com el museu Gutenberg i fem un gelat.

Quins són els problemes més freqüents?

Doncs, potser algun problema que hem tingut a vegades és que un nen no es porta gaire amb el seu partner, però això cada vegada passa menys, ja que com ells tenen una mica d’opció d’escollir, aquí, cada vegada tenim menys problemes.

La veritat és que no tenim massa problemes. A no ser que algú estigui malalt, l’any passat una nena es va fer mal al peu, però vam intentar ajudar-la aquí i allà i al final com no se li havia trencat, ni se li havia fet fractura ni res. Vam poder tirar endavant.

Quants dies estan?

Ells estan vuit dies i nosaltres igual. Però algun any ens demanen que destaqui més. Ja que prioritzen molt l’aprenentatge a la nostra llengua.