Per: Fran Alcalde, Judith Alvarez i Jordi Bienzobas
Hi ha molts adolescents que no són conscients a l’hora de mantenir relacions sexuals, encara que en molts centres d’educació expliquen com mantenir-les de forma segura, principalment la importància dels mètodes anticonceptius, sigui per prevenir un possible embaràs o malalties de transmissió sexual (MTS).
3 de cada 10 dones, menors de 15 anys fins a 19 anys, es queden embarassades. I per això ens hem de preguntar: és realment bona l’educació sexual, al nostre país? O és bona, però no suficient?
Tots aquests fets demostren que falta molta educació sexual, sobretot en els menors. Els més joves són conscients que mantenint relacions sexuals sense protecció, pot haver-hi un embaràs o alguna malaltia, però la majoria d’ells pensen que això no els passarà, llavors no prenen les precaucions necessàries.
Els temes de sexualitat sempre han sigut tabú. Ja és hora de trencar aquest estereotip, molts adolescents no són conscients del que és mantenir relacions sexuals, de les seves mesures… Els centres educatius haurien d’explicar-ho, de conscienciar-los i resoldre tots els dubtes sobre la sexualitat que puguin arribar a tenir.
Per què és tan important tenir una bona educació sexual?
Com ja hem dit abans, si no prenem mesures a l’hora de mantenir relacions, pot haver hi un possible embaràs, però no només això, també hi ha moltes malalties de transmissió sexual, com per exemple, la sífilis, la gonorrea, la clamídia, els condilomes… Moltes persones que tenen alguna malaltia de transmissió sexual no tenen cap símptoma però poden transmetre-la. Si hem tingut relacions sexuals de forma no protegida, cal consultar el nostre metge. L’ús de mètodes anticonceptius no només serveix per prevenir un embaràs, també per protegir-se davant d’aquestes malalties, que sovint hi ha i no en som conscients.