Joan Abelló (Wikipedia)
Joan Abelló (Wikipedia)

Es compleix el centenari d’un gran artista de Mollet: Joan Abelló

Joan Abelló neix a Mollet del Vallès el 26 de desembre de 1922, encara que una vegada adult i casat va traslladar la seva residència a Barcelona, per ell, la seva ciutat sempre va ser Mollet. Va estimar tant la ciutat que va donar gran part de la seva col·lecció a l’Ajuntament de la ciutat perquè tots els molletans i altres visitants poguessin gaudir de l’art. L’obra artística i pràctica de Joan Abelló va ser un regal pel seu poble, tan estimat per ell.

Els orígens d’aquest meravellós artista no eren tan bons. Va haver d’avançar sense cap formació artística, això no li va impedir res. Va començar a pintar fent servir suports inimaginables, com les taules de marbre del bar de la cooperativa de Mollet on treballava, o els sacs de menjar de les gallines a casa seva. Per Abelló, el punt important era deixar anar aquesta desbordant força creadora. Així és com trobem una mostra d’aquest període on l’artista feia servir la tela de sac com suport a l’obra Retrat del meu pare (1946), pintura que ens serveix per conèixer el seu estil primerenc, definit pel context i situació del pintor.

Abelló va trobar en el galliner de la seva casa l’espai que necessitava per poder desenvolupar la seva passió.

El museu que hem mencionat amb anterioritat, està situat al carrer Berenguer III, 122, Mollet del Vallès, Barcelona. Consisteix en un pis de tres plantes i una sub-planta/planta baixa.

Comencem des del principi, quan entres per la porta d’entrada, a la teva esquerra està la recepció i una part de la botiga, a la dreta les oficines i l’altra part de la botiga, més endavant et trobes amb l’exposició temporal.

Joan Abelló va pintar El dia i la nit, el 1956. Un any abans havia convertit l’arlequí en protagonista d’una tela. Serà un dels personatges que més vegades representarà i que per sempre més ha quedat identificat a Mollet i a la seva obra.

En aquesta pintura, Abelló el situa entre la musa i els trobadors, entre la inspiració i la música. Davant seu, el genet, simbolitza el temps que fuig. Ho anota en el revers del quadre.

És el dia i la nit d’un artista que fa poc ha començat a organitzar visites a casa seva per ensenyar la col·lecció. Com tantes vegades, voldria que se’l fotografiés mentre pinta l’obra. El fons fotogràfic que es conserva descriu també la seva vida.


Aquestes són les seves notes on va escriure estratègies per guanyar el joc de l’escacs.

Quan el seu germà Andreu, estava jugant a l’escacs, en Joan Abelló va fer-li un retrat d’ell jugant; Abelló li agradava molt fer retrats. 


Si baixes hi haurà un pis “subterrani” que també conté una part de la col·lecció temporal, i és que aquestes col·leccions d’en Joan Abelló mai s’acaben, perquè ens va deixar més deu mil peces.

Si pugem les escales fins a la segona planta ens trobem amb la primera exposició permanent, a la dreta et trobes unes peces de porcellana o pedra (no sabem ben bé amb quin material estan fets) i, darrere d’aquestes, et trobes amb uns quadres que estan pintats amb olis sobre teixit. Si segueixes a mà dreta et trobes més figures i pintures, en la que més ens hem fixat i recordat és la de la Sagrada Família. A la part esquerra hi ha molts més quadres espectaculars. Aquí us deixem algunes fotografies que vam fer.

Si pugem un pis, al tercer, trobaràs molts quadres el primer que veuràs anant per l’esquerra és un quadre gegant del pare del pintor i, molts més. Allò que més destaca d’aquella planta és què hi ha molts quadres que representen diferents països, com per exemple Egipte, al costat d’aquell quadre hi havia un petit flascó amb una olor que representa Egipte, també passa amb Índia i Polònia, també hi havia un quadre amb moltíssima gent amb la bandera catalana. 

Les banderes catalanes.

Els quadres d’Egipte i la seva olor

A part del museu, també tenim a disposició la casa on guarda part de la seva col·lecció. Aquesta consta de: sales, escales, planta baixa, soterrani, pisos… Un immens laberint on els visitants van descobrint la complexa, interessant i variada col·lecció de l’artista.

Quan entrem pel portal, ens rep una gran fotografia d’Abelló. També trobem una vitrina amb un petit resum sobre la seva vida, fotografies amb de família, pintors i d’altres, diplomes i objectes personals. A partir d’aquí, comença un trajecte per la casa del pintor i tot el seu art. Tot això ho vam descobrir per la visita guiada i gratuïta que va preparar el museu per la Festa Major d’Hivern.

Les parets d’aquesta casa estan plenes d’obres, sense un mil·límetre lliure d’art; vitrines plenes de miniatures, porcellana i peces de cristall, hi ha lloses del terra on encara s’on conservades; vestits i maniquins de diverses èpoques i procedències; mobiliari; art asiàtic, art negre i tauromàquia; pintures, esbossos i escultures dels autor més destacats dels segles XIX i XX com Joaquim Mir, Picasso, Dalí, etc. Aquí us deixem fotografies que hem de la casa Abelló;

La pintura blava de dalt, està pintada al sostre de l’últim pis.

Aquesta imatge on hi ha escales a baix, hi ha moltes més peces i escales amb més obres i escultures, col·leccions de l’artista, però l’han tancada, ningú pot baixar.