//

Exclusió Social: Un Mur Invisible que Divideix la Societat

Càritas alerta que la pobresa no és culpa de l'individu, sinó d'una societat que exclou els més vulnerables

El passat 17 de desembre quatre alumnes de 3r d’ESO B, van tenir una conferència amb el representant de Càritas, Thomas Ubrich. On vam parlar sobre l’exclusió social. L’exclusió social és, en altres paraules, es refereix a un conjunt de situacions que impedeixen que persones o grups puguin participar completament en la seva societat, limitant així l’accés a drets polítics, laborals, econòmics o socials. També ens va dir una frase que ens va deixar pensant a totes i és, “la causa de la pobresa no està en l’individu, sinó en la societat”.

Ens va explicar que el nostre esforç és important, no obstant el nostre mèrit és només un 25%. Seguidament, va explicar que és molt important disposar de diners, però cal tenir altres necessitats cobertes, però no oblidem que és necessari tenir accés a diferents drets com, habitatge, estudi i la sanitat. 

Parlarem també sobre les causes de l’exclusió social. Primerament, les dificultats per accedir a un treball. És crucial saber que en l’àmbit laboral és un espai bastant probable que trobis la ja anomenada exclusió social. L’accés a habitatge també es mostra rebuig aquesta societat, perquè no poden pagar el lloguer. I finalment, l’accés a la salut. 

Una qüestió que també ens hem de plantejar és l’edat, ambdues franges són les més altes. Espanya, per exemple, està dividida en dos, el nord és més ric i el Sud i costa mediterrània són les zones més pobres. 

Finalment, els programes que han proposat Càritas són l’acció integral per abordar el problema des de diversos àmbits, com ara l’habitatge, treball, reforç escolar i temps d’oci.

En conclusió, la conferència sobre l’exclusió social va destacar que aquest problema és causat per factors socials estructurals, no individuals, com la manca d’accés a drets bàsics com la feina, l’habitatge i la salut. Càritas va subratllar la importància de cobrir necessitats bàsiques i proposar una acció integral per abordar l’exclusió des de diferents àmbits. També es va destacar la desigualtat territorial entre el nord ric i el sud empobrit d’Espanya. Finalment, es va remarcar que l’esforç personal és important, però el context social és decisiu per evitar l’exclusió.