Ian Heredia
//

Ian Heredia: “L’equitació es basa en el respecte i confiança entre el cavall i el genet/amazona”

Fa 6 anys que aquest jove estudiant va pujar a un cavall per primer cop a la seva vida, ara és subcampió d’Espanya

Guiu Sala, Martina De Blas, Jan Mulero i Ona Ballesté

Ian Heredia, estudiant de 2n de Batxillerat de l’escola Sant Gervasi, va quedar segon al Campionat d’Espanya d’Hípica a Valladolid (Tordesillas). A part de guanyar aquest premi individual, Ian Heredia també ha guanyat la medalla de plata amb l’equip de Catalunya.

Des de quina edat practiques hípica?

El primer cop que em vaig muntar en un cavall va ser l’any 2017, fa ja uns 6 anys. Però vaig començar en la disciplina de salt, i fa només any i mig que soc genet de TREC.

Per què vas decidir fer hípica?

He provat molts esports diferents, però cap m’agradava, i els deixava tots. Com m’agraden molt els animals, vaig decidir provar el que em deixés treballar amb ells.

T’agradaria dedicar-te professionalment a aquest esport?

Sí, per què no. El problema és que és un esport molt minoritari, i no és possible viure únicament d’ell. Hauria de ser entrenador o treballar d’alguna altra cosa. Prefereixo tenir un treball estable, que em proporcioni els diners suficients per competir, però com a hobby.

Que creus que és el més complicat de l’hípica?

L’equitació és molt lenta d’aprendre. Pots trigar mesos, fins i tot anys, a aprendre només la base. A part, t’han d’agradar els cavalls, ja que crear un vincle amb l’animal és vital. L’equitació es basa en el respecte i confiança entre el cavall i el genet/ amazona. Has de treballar amb un animal cognitiu, que és capaç de prendre decisions per si mateix, això t’obliga a estar sempre pendent de les teves accions, les accions i el feedback que et proporciona el cavall i els canvis en l’entorn, ja que afecten fàcilment l’animal (els cavalls són preses, per tant, fins i tot el moviment de les fulles d’un arbre els pot espantar, i has d’estar preparat).

Tens algun referent de l’hípica?

Doncs suposo que el meu entrenador, en el que confio plenament. Potser també l’Amanti Muller. És un genet francès que va venir a casa (Paddock Vallès) per la Copa d’Europa. Crec que va ser una de les millors PTV (la tercera i última prova de la meva disciplina, TREC) que he vist mai.

A quina hípica practiques aquest esport? T’agrada?

Entreno a Paddock Vallès, un centre a Santa Eulàlia. M’agrada perquè són seriosos amb l’esport, però també li donen molta importància al benestar dels cavalls. Proporcionen als animals un estil de vida més saludable i natural (Viuen al camp 24/7, on un cavall hauria de viure, i no tancats en un box/quadra).

Com ha sigut concursar en aquest Campionat d’Espanya?

El Campionat d’Espanya va ser una experiència fabulosa. Jo no portava ni un any entrenant TREC. Tot va ser qüestió de dedicar-li hores i hores d’entrenament. La dificultat dels entrenaments va augmentar, també.

El Campionat va ser a Tordesillas, Valladolid. Vam arribar tres dies abans per estudiar el terreny i les proves. Estava molt nerviós. Al cap i a la fi, era la meva primera competició “important”. Tot i això, tot l’esforç va donar molt bons resultats. Vaig aconseguir quedar 2n, és a dir, que soc l’actual subcampió d’Espanya.

Prefereixes competir individualment o per equips?

Generalment (amb una excepció), a TREC les competicions es fan individualment. Encara que en el Campionat d’Espanya, d’Europa i del Món, a part de pòdium individual també hi ha un per equips, però és només una suma de puntuacions (és a dir, que participem per separat). Als últims dos campionats trobem l’excepció, ja que a la categoria 1* (a la que he participat aquest setembre al Campionat d’Europa) la primera prova (orientació) es fa en parelles.

Dit això, prefereixo competir per equips. Encara que no pots actuar com si el mèrit en cas de victòria sigui únicament teu, tampoc has de preocupar-te massa si surt malament, ja que no només depèn de tu.

Tot i això, també reconec que m’agrada la individualitat d’aquest esport per la llibertat que et proporciona.

Abans d’aquests campionats, havies competit en cap altre campionat d’Espanya? Quin/s?

No, mai. De fet, abans de començar amb aquest esport mai no havia competit. Ha sigut una temporada rodona. Primer campió de Catalunya, després subcampió d’Espanya i darrerament quart d’Europa (juntament amb la parella).

Quant temps inverteixes a practicar l’hípica?

Ara mateix tinc entrenament d’orientació nocturna els dilluns (2 h), doma els dimecres (1 h), salt o cross els dijous (1 h) i orientació llarga (3-4 h). Aquesta és la rutina setmanal si no hi ha competició. Quan s’apropa una competició i depenent de la importància, es canvia la rutina a una intensiva.

És molt costós fer hípica?

No és l’esport més econòmic del món, no. Però tot depèn del que busquis. Si vols entrenar en una hípica de luxe, el cost òbviament puja. O si tens o vols un cavall propi, aleshores puja bastant. Jo crec que l’ideal per començar és buscar un centre amb entrenadors bons i instal·lacions acceptables (segons la disciplina que vulguis practicar). Si els entrenadors són bons, encara que l’hípica sembli poc “arreglada”, els cavalls també seran bons i aprendràs ràpidament, bé i per un preu més reduït.