Yolanda Caballero Barea (Foto feta per Pau Ibáñez)
/

“Jo volia defensar els nostres drets”

Entrevista a Yolanda Caballero Barea, part del comitè d'empresa de Fa S.L. (MANGO)

Autors: Pau Ibáñez, Carlos Heredia, Arnau Tobeña, Sofia Luo

(“P” és per l’entrevistador i la “Y” és per l’entrevistada (Yolanda))

 

P- De què treballa?

Y- Treballo com a mossa especialitzada en un magatzem.

 

P- A on?

Y- Punto Fa S.L. (Mango), Lliçà d’Amunt

 

P- Tinc entès què vostè és part d’un comitè d’empresa, què és això?

Y- És un grup de treballadors que defensen els drets dels treballadors davant de l’empresari. Pot estar dintre d’un sindicat o formar un sindicat independent.

 

P- Què us va empènyer a muntar un comitè?

Y- Una multinacional com a la que jo treballo no tenia comitè d’empresa des de feia trenta-nou anys, quan es va fundar. Per lluitar demanar els nostres drets, com que se’ns deixés escollir el nostre període vacacional, que els festius i diumenges es paguin. En l’àmbit de seguretat que es restringís l’alçada màxima a la qual estan els pallets…

 

P- Per què no s’havia muntat un comitè anteriorment?

Y- Va haver-hi dos intents, quan la plantilla era més petita, i una de les persones implicades va ser subornada per l’empresa, i va marxar deixant els altres desprotegits, l’empresa va acomiadar als altres, i això va fer que la gent tingués por i no ho tornessin a intentar.

 

P- Quan vas entrar a formar part del comitè?

Y- La idea va sorgir el març de 2023, ja que hi havia molt malestar per les condicions que ens volien aplicar. Per poder tirar endavant necessitàvem 21 persones. Ens vam haver d’organitzar en secret. Vaig ser de les primeres persones a afegir-me per tirar endavant el projecte. Les eleccions es van celebrar el 21 de juny d’aquell any i vaig sortir escollida.

P- Quin sindicat veu triar perquè us ajudés? Per què?

Y- Vam decidir que ens assessorés la Unió General de Treballadors (UGT), perquè l’anterior vegada que s’havia intentat van contactar amb Comissions Obreres (CCOO) i no els van ajudar.

 

P- Què et va motivar personalment a formar part del comitè d’empresa?

Y- Jo volia defensar els nostres drets, en un principi m’hi vaig sumar per fer gruix, no pensava que la meva posició dins de la llista final de candidats acabés sent escollida.

 

P- Quin rol tens dins del comitè?

Y- Dintre del comitè soc delegada i formo part del Comitè de Seguretat i Salut (CSS).

 

P- En què consisteix, i quines tasques has de fer?

Y- Dins del comitè proposo idees, ajudo en l’elaboració de notes del que s’ha parlat en les reunions per la posterior difusió i assessorar a companys. Com a delegada de prevenció de riscos laborals, vaig pel magatzem en cerca d’objectes, situacions… que posin en perill la seguretat dels meus companys. Totes les irregularitats les notifiquem al tècnic de prevenció de riscos laborals perquè contacti amb els departaments que estan implicats i facin la corresponent correcció per preveure accidents.

 

P- Quins objectius heu aconseguit?

Y- En aquests mesos ja hem aconseguit que les vacances d’hivern les esculli el treballador, que tots cobrem un extra per anar a treballar en festius o caps de setmana. En el meu àmbit, després d’una denúncia a inspecció de treball per un accident d’un company, hem aconseguit limitar l’alçada dels pallets, el pes màxim que pot aixecar una persona, que els camions d’expedicions i recepció es calcin…

 

P- Quins són els vostres objectius futurs?

Y- En el futur més proper, ens agradaria aconseguir més diners per treballar festius i caps de setmana, aconseguir torns fixos, que es clarifiqui la forma d’aconseguir incentius… però és un procés llarg perquè s’ha de negociar amb l’empresa i un altre sindicat.

 

P- Moltes gràcies, Yolanda per la teva disposició. Es nota en la teva veu la passió que tens pel teu treball.