Professionals de la informació es posicionen en contra de la censura en relació al conflicte d’Ucraïna
Per: Cloe Franco, Núria Gómez i Núria Serrano
La llibertat d’expressió és el dret de tot individu per expressar idees i opinions lliurement i, per tant, sense censura. Aquest dret comprèn la llibertat de buscar, rebre i difondre informacions i idees, sense consideració de fronteres, sigui oralment, per escrit o en forma impresa o artística. Si no existís la llibertat d’expressió, les persones estaríem condemnades al discurs oficial, a les mentides discursives, a la propaganda sense dret a oposició…
Hi ha governs de països del món que utilitzen mètodes de censura i vigilància sofisticats per a silenciar els mitjans de comunicació. Les tàctiques emprades van des de l’empresonament de periodistes, lleis repressives i restriccions a l’accés a Internet i a les xarxes socials.
Des de fa uns anys, el govern de Rússia està prohibint moltes coses als seus ciutadans, però sobretot als periodistes. Podríem dir que no està deixant als seus habitants tenir llibertat d’expressió o una opinió formada, per manca d’informació.
A Moscou, desenes de mitjans internacionals i periodistes (com la BBC, la CNN i l’ABC) han decidit suspendre temporalment les seves activitats per por a la llei que amenaça amb 15 anys de presó als professionals de la informació per divulgar notícies “falses” sobre la guerra d’Ucraïna.
Aquest és el cas de Marina Ovsiannikova, una periodista que va interrompre l’emissió d’un programa de notícies rus amb un cartell amb missatges en contra de la guerra: “Parin la guerra. No us creieu la propaganda, us estan mentint”. Abans d’aparèixer en el plató, Marina Ovsyannikova va gravar un vídeo en el qual explicava que havia treballat des de feia anys en el canal rus i se n’avergonyia. També ha culpat al president de Rússia, Vladímir Putin, de la guerra a Ucraïna: “La responsabilitat d’aquesta agressió resideix en un home: Vladímir Putin. El meu pare és ucraïnès, la meva mare és russa, i mai han estat enemics”. Degut a això, la periodista va ser detinguda amb càrrecs de “desacreditar a les forces armades russes”.
En teoria hem de ser valents, arriscar-nos i lluitar per les coses en les que creiem i defensem, però entenem que molts periodistes prefereixen no fer res per por. Molts editors russos encara així opten per quedar-s’hi, perquè hi tenen les raons suficients: la família, la feina, els béns materials… És un moment difícil també per a ells, molts saben el que està passant a Ucraïna, no hi estan d’acord i tot i així no poden dir-hi ni fer-hi res.