Pixabay License
Pixabay License
/

La moralitat dels periodistes: estan fent bé seguint l’ètica de la professió?

Per Doha Issamaili, Fatima Kirat i Chenxin Nie

La moral dels periodistes o, millor dit l’ètica dels periodistes és un conjunt de normes per a ser un professional excel·lent. És un codi que ha de seguir tot periodista per una formació excel·lent. Però tot periodista escull si seguir-les o no sota la seva pròpia responsabilitat.

Es tracta de donar a conèixer una notícia o explicar històries objectives i sense tergiversar, que continguin dades reals, verificades i verificables per l’audiència perquè, el periodisme i els mitjans de comunicació social són importants agents/persones en la vida social.

Necessitem saber que l’ètica ens fa respectar les vides privades d’algunes persones i no difondre informació falsa. A ningú li agradaria que li interrompessin el seu espai personal, per això hi ha unes normes establertes, per tant, s’han de seguir obligatòriament, encara que avui en dia no es veuen tant els periodistes que el segueixen al peu de la lletra. Aquí teniu les regles que s’haurien de conservar en tota mena de situació;

  • Complir amb les normatives vigents ni seguir el mínim jurídic.
  • Corregir informació imprecisa o errònia en el moment oportú.
  • No exposar sense consentiment la identitat d’una font, o creuar els límits de la vida privada.
  • No difamar o injuriar a alguna cosa o algú sense l’evidència probatòria corresponent, invalidant la presumpció d’innocència.

Ara hi ha una frase molt famosa introduïda en la nostra societat, i és la de “no creguis les notícies perquè ens volen manipular al seu gust”. En el periodisme la deontologia professional és l’única garantia per la credibilitat dels mitjans davant els ciutadans, si no se segueix d’aquí d’uns anys les persones no creuran cap mena de notícia i, ningú ajudarà a ningú, no s’assabentaran de les coses fora de la seva bombolla, això ocasionarà una gran pujada d’ignorància al món, què és l’absència de coneixements, segons Karl Popper filòsof i teòric de la ciència.

Sense coneixements no hi ha motivació per les coses, sense motivació no es pot arribar a res. El món se submergirà en un complet caos, perquè només els grans caps tindran la veritable informació i ens controlaran al cent per cent.

Amb tota aquesta informació, podem destacar el fet que l’ètica periodística està feta per millorar el professionalisme, respectar a les persones i seguir la política. El periodisme de debò, s’està perdent i ja és decisió de cada mitjà triar si respectar aquesta ètica. Si la respecten, tindran en compte el dret de les persones a rebre informació sincera i sense cap manipulació. L’ètica periodística és una eina fonamental per l’evolució de qualsevol societat.