(Markus Spiske, Unsplash)
/

La nova llei britànica contra el tabac i els límits de la llibertat individual

En els darrers dies s’ha donat a conèixer la nova llei del Govern britànic que prohibirà a qualsevol persona nascuda després del 2008 la compra i consumició de tabac.

Laia Galian, Carla Puértolas, Ariadna Barnola i Júlia Estudillo

Aquesta nova llei ha estat aprovada amb el principal i únic objectiu de reduir el tabaquisme, que es el principal causant de les malalties respiratòries, cardiovasculars i de càncer. Aquesta mesura de finalitat sanitària també pretén prohibir la venda de dispositius de vapeig i reduir-ne la varietat de sabors perquè es tornin menys atractius per als joves.

 

Pensem que aquesta decisió retalla la llibertat de la població i que cadascú hauria de prendre la decisió de consumir o no aquests tipus de substàncies i, per tant, assumir les conseqüències de les seves accions. En tot cas, la prohibició s’hauria d’aplicar als menors de divuit anys, no a totes les generacions després del 2008. Ja que quan algú sobrepassa els 18 anys és independent i responsable d’ell mateix, hauria de prendre consciència del que fa i les repercussions que pot tenir en un futur. També cal recalcar que tot i que el consum de tabac estigui prohibit per la gent jove, les persones que el vulguin consumir, trobaran maneres d’aconseguir aquests productes, com han fet fins ara. Per poder evitar-ho, es poden posar multes o sancions que perjudiquin la gent que ven productes amb nicotina a menors sense assegurar-se que aquests han complert els 18 anys.

 

En el cas que una part de la població del Regne Unit estigui interessada a conservar aquesta llei, i ja que és una mesura que afecta de manera directa la llibertat de decisió dels residents del país, s’hauria de tenir en compte aquella part de la població que no hi està d’acord amb la nova legislatura, i dur a terme un referèndum per a tots aquells que es veuran afectats per aquesta.