La pressió estètica per les xarxes socials

Les xarxes causen un augment excessiu de retocs estètics entre el jovent i la passada per quiròfan

Els famosos d’avui en dia idealitzen estereotips de cossos que no són reals. A causa de les xarxes socials com Instagram o TikTok, es normalitzen les operacions estètiques entre els joves i els adolescents. Com la majoria sabem, l’autoestima està dins de tot aquest món, ja que en veure un cos ideal que no existeix, el jovent es compara massa amb aquests cossos i a molts els hi costa la salut mental. 

A les xarxes socials és molt freqüent veure com les/els influencers es fan retocs estètics ja sigui als llavis, pòmuls, pits, nas i més. A causa d’això la població ha augmentat la seva passada pel quiròfan. L’any passat un 36% de la població espanyola es va retocar estèticament, segons l’informe de la Societat Espanyola de Medicina Estètica. Això vol dir que 4 de cada 10 persones van passar per quiròfan. Molts influencers exposen les seves operacions, mostren que és alguna cosa que a part que tothom pot adquirir, és natural i no pensem que sigui un tema el qual s’hauria de normalitzar. Una de les grans causes són les xarxes, però el confinament també va afectar el pensament dels joves, ja que la població passava molta estona davant de la pantalla i a més a més sense sortir de casa, des de llavors l’augment de retocs a les parpelles i el rostre en general ha incrementat.  

Les imatges poc realistes que es veuen a les xarxes socials fan que els joves es comparin, s’autoexigeixin o els hi sigui baixa autoestima. Això crea la necessitat de tenir la mateixa cara fora de la pantalla. Aquesta necessitat ha impactat molt a Espanya i ha fet que les xifres pugin, a Espanya l’any passat el 72 % de les operacions estètiques eren facials. Els filtres de bellesa també han causat molts mals, ja que s’adapten als cànons de bellesa i et fan els trets facials més bonics. 

Els famosos d’avui en dia coneguts com a “influencers” tenen milers i milers de seguidors a les xarxes socials i una gran part dels implicats són menors de divuit anys.

El Pew Research Center, un grup d’expert amb informació sobre qüestions socials i opinió pública que passa els Estats Units i el món, van fer una enquesta el 2018 on van contestar quasi 750 joves entre 13 i 17 anys, en els quals el 45% estan actius la majoria del temps i un 97% utilitza alguna plataforma de xarxes socials, com YouTube, Instagram…

Evidentment, en passar tantes hores davant d’una pantalla idealitzem als famosos o pensem que són molt reals, propers, familiars, autèntics i verdaders. 

Això ens pot passar a tots, a les xarxes socials no tot és real, no tot és com s’ensenya, un influencer ensenya el que vol i això no està del tot malament, però fins a quin punt està bé?

A molts dels famosos se’ls creu com els del cos perfecte o quasi perfecte, i això no és una cosa que s’hauria de promocionar. A una dona perfecte se la idealitza físicament com prima, no gaire baixeta ni alta, amb un cabell esplandit, un abdomen perfecte i un cul i pits grans, però no excessius.Amb els homes passa el mateix, s’idealitza un home alt, musculós, prim, amb la mandíbula marcada…Segons el meu punt de vista ningú pot tindre un cos igual, ni es pot ni ho tenim, per tant, hem de ser realistes i no idealitzar a ningú pel seu cos, i molt menys voler ser com ells.

Pensem que aquesta situació s’hauria d’aturar, ja que és una situació que cada vegada s’expersa més i, al cap i a la fi, ens acabarà afectant cada vegada més. El que s’hauria de fer és deixar de normalitzar les operacions arran de les xarxes i els retocs estètics.