L’augment de l’electricitat afecta aquest Nadal 2022?

Els preus del subministrament d’electricitat s’han disparat, quines poden ser les possibles raons?

Vinyet Farré, Júlia Sánchez i Núria de Los Reyes

Darrerament, els preus del subministrament d’electricitat s’han disparat. Les raons d’aquest augment estratosfèric de les tarifes són vàries. Una de les raons principals és, suposadament, la guerra d’Ucraïna, però realment els preus ja van començar a pujar mesos abans del començament de la guerra debut a diversos factors, com ara la pujada del preu del gas, l’augment de la demanda dels consumidors, el cost de les emissions per CO₂ i la contribució de les renovables al preu final.

Ja queda menys per l’època amb els carrers plens de llums dels diversos pobles d’Espanya, llavors, què s’espera que passarà aquest any amb les llums de Nadal? Segons el ministre de Catalunya, Barcelona tornarà a il·luminar-se aquest Nadal malgrat la inflació, i per ara cap eix comercial ha renunciat a la decoració per por del cost del consum elèctric. Tot i que aquest any han decidit que només una sèrie de pobles tindran llum en uns carrers en concret, i aquest any s’ha reduït l’horari de les llums de Nadal. L’horari de la il·luminació festiva a tota la ciutat serà de diumenge a dijous de 17.30 hores a 22.00 hores, divendres i dissabte, de 17.30 hores a 23.00 hores. Les excepcions seran el 31 de desembre i el 5 de gener, quan estan enceses de 17.30 hores a 01.00 hores, així com el 24 de novembre, que ho estaran de 18.30 hores fins a la mitjanit.

Aquest any l’enllumenat nadalenc serà més car que mai. L’ajuntament de Barcelona incrementa 50.000 euros del pressupost a les llums de Nadal. Segons la Fundació Barcelona el preu ha pujat entre un 20 i un 25% a diferència d’anteriors anys.

Realment hi ha alguna millor solució per aquesta pujada de preus que estructurar l’horari per les llums de Nadal? Els preus continuaran pujant? Algunes solucions serien posar plaques solars, molins de vents en els pobles… Així tindríem energia que aconseguirem durant el dia, i una altra manera de produir electricitat a partir de les fonts d’energia més importants, com el carbó, petroli i gas: La forma és molt senzilla, els cremem, ja que desprenen molta energia en entrar en combustió. Aquesta calor intensa genera vapor d’aigua que mou una turbina que serveix per generar electricitat. En conclusió sí que hi ha millors solucions que estructurar l’horari per les llums nadalenques, però és una manera eficient de reduir les despeses de l’electricitat sense perdre el costum.  Els preus de la llum en Espanya continuaran pujant aquest propvinent 2023, però de manera més moderada.