A l’inici de la dècada de l’any 2000 van aparèixer els espais web, dedicats a la comunicació entre les persones, d’aquí van sorgir les xarxes socials. En aquella època les xarxes socials estaven ideades pel cercle d’amics, però amb l’augment de l’internet i les xarxes, es van convertir en una eina important però també perillosa.
Les xarxes socials són un canal sobretot utilitzat per la gent jove i estan començant a fer-se servir també com un mitjà d’informació. Ja que el periodisme a les xarxes socials s’està iniciant fa poc, hi ha una gran falta d’ètica periodística.
Les notícies que poden arribar a una persona mitjançant les xarxes socials no són les més fiables, perquè la majoria de vegades venen escasses d’informació i mal desenvolupades. Aquest problema comença quan a les xarxes no es poden fer vídeos o escriure textos tan llargs com perquè estigui tot el necessari, doncs poden sorgir malentesos a causa de no tenir tota la informació suficient.
Aquesta no és l’única qüestió, hi ha un de més gran: els anomenats “fake news” o “bulos”, aquesta informació falsa que busca enganyar a la gent i revolucionar la societat. Qualsevol persona que té un telèfon mòbil i connexió a internet pot accedir a una xarxa. Una vegada has entrat i has creat un compte, ja disposem de totes les eines que la xarxa social ofereix. Aquí és molt senzill amagar-se sota un compte fals, creant un anonimat. Així és molt més fàcil difondre informació falsa i/o opinions masclistes, homòfobes, racistes, classistes… informació la qual pot afectar a la intimitat de les persones o en general la vida dels altres.
Aquesta part és molt més difícil de controlar per part d’altres persones, a les xarxes qui ho ha de controlar és un mateix. Les persones que dirigeixen la xarxa, intenten eliminar aquest tipus “d’informació”, però és molt probable que moltes persones ja ho hagi llegit i es pugui tornar a difondre i fer viral.
Aquests són un dels exemples de les “fake news” que es va difondre per xarxes socials a l’època del confinament:
→ Les barbes i bigotis afavoreixen el contagi de la COVID-19.
→ És convenient deixar les sabates fora de casa per evitar el contagi a casa.
→ Prendre llimona i fer gàrgares és una bona manera de prevenir la COVID-19.
Quan estàvem confinats va ser el moment perfecte per difondre “bulos”, ja que la gent estava contínuament cercant informació sobre tot el que estava passant.
És clar que la majoria de persones que publiquen informació a les xarxes no són periodistes, però si vols informar a la gent sobre alguna cosa, mai està de més tenir ètica periodística i pensar bé el que vols dir, com opinar i quina informació donar.