Les xarxes socials són un mitjà utilitzat pels adults amb el qual poden enganyar els joves

Ariadna Miranda, Andrea Martínez, Rayhane Issmaili

El grooming és un tema molt delicat i perillós que no tothom coneix. El qual consisteix en què un adult major d’edat es posi amb contacte a través de les xarxes socials amb un nen, nena o adolescent per intentar tenir la seva confiança, i després enganyar, assetjar o involucrar-la en una activitat sexual. Aquest greu problema s’ha de tractar més per difondre-ho i sobretot perquè es doni més a conèixer i la gent tingui en compte amb qui pot estar parlant o que pretén fer.

També hi ha molts casos de xantatge després d’haver aconseguit les imatges íntimes, per demanar diners o més imatges. L’assetjament durant videotrucades, és un mètode molt fàcil per enganyar als joves i obtenir el que volen.

Un exemple real pot ser a Estepona (Màlaga). Un home que va assetjar a 283 noies mitjançant tècniques de Grooming. Contactar a través de xarxes socials a adolescents d’entre catorze i setze anys, es guanyava la seva confiança per després demanar-los fotografies de contingut sexual. I si no les aconseguia, els hi realitzava xantatge. L’arrestat de vint-i-set anys i amb nacionalitat espanyola es troba actualment a la presó preventiva.

Altre argument seria per la causa de quedades que fan a partir de les xarxes socials, gent jove, és segrestada i violada, ja que en aquesta generació. Els joves estan molt obsessionats amb la tecnologia, els mòbils i sobretot les xarxes socials, i pensen que tot el que es diu és veritat, i quasi mai pensen les conseqüències.

Un exemple seria el d’una noia que va ser segrestada per un senyor de quasi quaranta anys. Després d’haver-la conegut per les xarxes socials, l’home, primer li va dir que era un jove de disset anys, però més endavant va anar canviant la seva edat, fins que finalment li va dir la seva, trenta-vuit anys, també l’home, quan va veure que ja estava agafant confiança, li va anant insinuant de quedar i ho va aconseguir. Més tard van quedar ell esperava a prop d’un metro, i quan va arribar la noia li va embenar els ulls, perquè no conegui el camí cap a la seva casa. Quan la policia els van trobar a la casa del desconegut, la nena estava amb les mans lligades, i amb molta por, perquè ell li va amenaçar de matar-la a ella i la seva família. Finalment, se l’acusa d’abús sexual. Encara que aquest cas no sigui molt greu, perquè al final la policia va arribar a temps, molta gent ha viscut aquesta experiència i en pitjors situacions.

Un dels factors que creiem que tot pare ha de realitzar per cuidar als seus fills o filles del problemàtic Grooming és que es dediquin de tant en tant a supervisar el telèfon mòbil dels seus fills tenint en compte la seva edat. A un adolescent no és la millor idea per resoldre el problema, hauria de ser suficient amb explicar-li allò que podria passar. És necessari que els pares tinguin constància del que fan i hem de considerar que ho facin pel nostre bé.