Fotògraf: Frank Fournier
Fotògraf: Frank Fournier

L’ètica periodística i el cas de l’Omayra Sánchez

Els periodistes no haurien d’haver fet l’entrevista?

Segons Wikipedia, Omayra Sánchez Garzón va ser una nena colombiana de tretze anys que va morir víctima de l’erupció del volcà Nevat del Ruiz el 1985. Va adquirir reconeixement mundial després d’estar tres dies atrapada entre el fang i restes de casa, mentre les càmeres de televisió mostraven innecessàriament les últimes hores de vida.

La intervenció d’aquest periodista va ser molt dolenta perquè fer-li una entrevista a una nena que estava a punt de morir. És de molt mal gust quan li podia haver salvat la vida. En aquest cas, el que quasi tothom faria és ajudar, però va fer la foto principalment per tenir més visualitzacions i no ha de ser així, ja que aquest periodista va preferir els diners abans que salvar la vida d’una persona.

Aquesta nena va patir molt en aquests tres dies que va estar sobrevivint enmig del fang quasi sense poder respirar.

Finalment, des del nostre punt de vista, l’ètica periodística no hauria d’actuar així en alguns moments com ha actuat en aquest exemple. Per últim, creiem que en aquests casos no s’hauria d’haver fet l’entrevista però no només en aquella pobra nena sinó en altres.