Marc Mas, organitzador del certamen Lectura en Veu Alta: “Els concursants d’aquest any tenien força nivell”

Marc Mas, l’organitzador d’aquest certamen a l’escola Sant Gervasi ens explica una pinzellada i ens proporciona el seu punt de vista.

El professor Marc Mas és part de l'organització del certamen. Fotografia: Jana Garcia Rico

Per: Mar Baño Solís, Jana Garcia Rico i Rubén Sánchez García

Entrevistem a Marc Mas, professor de Català a 4t d’ESO, de Llatí a Batxillerat, i responsable social i de màrqueting de l’escola, amb motiu del certamen de Lectura en Veu Alta. Llicenciat en Filologia Clàssica a la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un grau superior de Català, Mas ens respon a algunes preguntes sobre el certamen, que se celebra cada any des de fa gairebé deu anys a l’escola Sant Gervasi. 

Quants anys fa que feu el certamen de lectura en veu alta a l’escola?

Deu fer uns vuit o deu anys que celebrem aquest certamen, aproximadament.

Quant temps fa que participes en l’organització?

No fa molt que hi participo. De fet, abans ho organitzava l’Om, un altre professor, però com aquest any no està a l’escola, me n’he encarregat jo. 

Segons el teu experimentat criteri, creus que hi ha hagut evolució de millora en les edicions que has estat?

Hi ha hagut una evolució bona, tot i que crec que potser s’hauria de treballar més a classe. Els professors haurien de fer una selecció treballant-ho més amb tota la classe i després seleccionar algú que ho faci una mica millor. A vegades em trobo que els professors presenten a gent que s’ha preparat els textos bastant ràpid i sense preparació. 

Creus que l’ultima l’edició, la d’aquest any, ha estat bona?

Si, en general hi ha hagut força nivell, es nota que els participants mostraven molt interès.

En el teu cas, ajudes amb la preparació del certamen només de Secundària?

No, jo ajudo amb la preparació del certamen de primària i també secundària. 

Qui era el jurat d’aquest certamen, com s’ha organitzat?

Els jurats del certamen de Lectura en veu alta de primària eren professors de primària i els jurats del certamen de secundària eren professors de secundària. Ells decidien quin o quins alumnes passaven a la següent fase, la comarcal. 

Els alumnes de batxillerat ajuden amb la preparació, oi? Com, exactament?

Els alumnes que han ajudat amb la preparació són alumnes que participen en un seminari de Llatí que imparteixo. És un seminari que pot ser de reforç o ampliació i els pot ajudar a pujar la seva nota fins a mig punt. Els alumnes que m’han ajudat aquest any han estat treballadors i ho han organitzat bé. 

Quants participants entre 3r i 4t d’ESO hi ha hagut aquest any al certamen?

A l’edició de 3r i 4t d’ESO vam agafar un grup de tres persones per classe de català i hi havia cinc classes de català per curs. Per tant, en total hi han participat unes 30 persones: 15 de 3r d’ESO i 15 de 4t. 

Per què aquest any heu fet el concurs en grups de tres i no individual, com l’any passat?

Molt simple: perquè la categoria de 3r i 4t d’ESO sempre s’ha fet en grup. Suposo que per un tema de la vergonya, ja que quan et fas gran, el tema de la vergonya es torna important: a menys que facis teatre, et pot costar deixar-te anar a l’escenari. Per tant, per grups suposo que no deu fer tanta vergonya com faria fer-ho sol o sola. 

Ara que alguns dels participants ja han passat el nivell de l’escola, és a dir, que han guanyat el concurs,  on aniran a competir?

Passen a la fase de quarts de final, que és una fase comarcal. I si passen aquesta fase, van a la fase de Catalunya i després la fase d’Espanya. És una pena que amb la pandèmia es faci digitalment, ja que la fase final es feia al Teatre Nacional i el president venia a veure-ho. A més, és millor veure-ho en directe que en vídeo; potser t’avorreixes més veient un vídeo que estant allà escoltant els participants.