Mercè Tarragó és professora de matemàtiques i geologia a l’escola Sant Gervasi i especialment experta en aquest últim aspecte.
Primer de tot, hem estat llegint uns articles i tots coincideixen en el mateix: la societat no sap que és ni perquè serveix la geologia, agrairíem si poguessis explicar breument que és la geologia.
És una branca efectivament molt desconeguda de la ciència, és la branca que estudia les roques, la història, de la terra, perquè tenim serralades, perquè tenim volcans, perquè tenim terratrèmols, perquè es poden moure els continents encara que no ho veiem o perquè hi han esllavissades, per tant, una ciència important però efectivament desconeguda.
Què va ser el que et va incentivar a estudiar-la?
Dubtava entre geologia i química, m’agradaven molt les ciències i m’agradava molt la química, però sí que és veritat que sempre m’agradava anar a la muntanya. Em fixava en les roques, en aquell moment deia pedres, quina forma tenien i, per tant, vaig estar mirant els temaris , i decantar per fer geòloga.
Sobretot hi ha poca gent que estudia geologia i la meva intenció després de continuar sent profe és poder formar futurs geòlegs l, perquè, amb tot l’afecte del món a les meves companyes de departament, la majoria de profes que donen geologia són biòlogues i cadascú crec que dona la seva matèria amb més passió i, per tant, volia transmetre la passió que tenia a futurs científics
És una realitat que la geologia és un dels estudis que més s’està deteriorant, per què creus que això succeeix i com ho solucionaries?
Sí que és veritat que darrerament a més noves normatives, curriculums , … no estan ajudant, hi ha molt comentari a les xarxes entre geòlegs perquè si que és veritat que és una ciència que s’està deixant més de banda. Quan una ciència es deixa de banda es deixa per explicar a final de trimestre o final de curs la gent coneix menys, tenen menys ganes d’aprofundir, per tant, es fan menys treballs de recerca, menys alumnes que la trien a la universitat. És una de les 4 branques (biologia, física, química, geologia) i és important perquè ajuda a que després no caiguin els ponts, a avisar a una població que estigui en zona de risc de terratrèmol … i, per tant, és un peix que es menja la cua.
Creus que la carrera de geologia té moltes sortides laborals?
Sí, moltes vegades la gent et diu que només serveix per donar classes, la veritat és que té moltes sortides laborals.
Els arqueòlegs fan una matèria de geologia que és estratigrafia, perquè han de saber d’on troben totes les seves restes arqueològiques. El que ara és enginyeria civil, si vols fer una carretera has de saber per on passa, els arquitectes si han de fer una casa han de saber on posar els fonaments si passa aigua en el soterrani.
N’hi ha normatives que obliguen a fer que cada nova casa ha de tenir un estudi geològic, igual que hi té estudis arqueològics, però no sempre s’aplica, per tant, en qualsevol construcció, edificació, planificació urbanística, construcció de carreteres o habitatges hi hauria d’estar. El problema de la geologia és que és una ciència molt lenta, estem acostumats a una societat en la qual tot és molt ràpid.