Mercè Tarragó: “No es pot evitar una erupció volcànica”

L'erupció del volcà Cumbre Vieja era inevitable, segons Mercè Tarragó. Fotografia: Toby Elliott (Unsplash).

La professora i geòloga de l’Escola Sant Gervasi ens explica que està passant a La Palma

Per: Marc Gutiérrez, Oriol Ventura

El volcà Cumbre Vieja a l’illa de La Palma (Illes Canàries) va entrar en erupció el passat 19 de setembre, provocant grans terratrèmols que feien preocupar a tots els palmenses. Fa dos dies, la lava va tocar l’aigua del mar expulsant una sèrie de gasos tòxics nocius per a la salut. 

La Mercè, professora de l’Escola Sant Gervasi i geòloga, és la persona que ens ha respost a les preguntes sobre el que ha passat i quins efectes poden tenir en un futur.

Mercè Tarragó, professora de l’Escola Sant Gervasi i geòloga

Què ha passat a La Palma?

A La Palma no ha passat res que no sigui normal, geològicament parlant. És una illa volcànica, s’ha format degut a volcans i des dels darrers 10 anys hi havien articles que ja preveien el que ha passat, que podia tornar a haver-hi una erupció volcànica. Està sobre d’una bossa de magma i pel lloc més dèbil s’ha trencat i ha fet una fisura, formant diferents boques.

Se sap quant de temps durarà l’erupció?

No, personalment m’agradaria que durés molt però tradicionalment les erupcions de La Palma duren entre pocs dies fins a dos mesos i aquesta erupció si les condicions són les mateixes podria durar uns dos mesos. Però fins ara no hi ha indicis de que l’erupció s’hagi d’aturar d’aquí a pocs dies.

Què passa quan la lava toca el mar?

La lava quan toca el mar és el mateix exemple que si estàs fregint amb una paella amb oli i tirem aigua, és a dir que la lava, que està a una temperatura d’uns 1000 graus, toca l’aigua del mar, que està a uns 20 graus, provoca una evaporació de tot el vapor d’aigua per tant, surt una gran columna d’aigua i a més fa una reacció amb els compostos que té l’aigua marina (H2O i Sal) i crea una sèrie de nous compostos.

Quin és el contingut del núvol de gasos i cendra?

Pels estudis d’altres geòlegs i per les passades erupcions, una gran quantitat és vapor d’aigua, diòxid de carboni i diòxid de sofre. Aquest últim és el que anunciaven que els hi feia una mica de respecte ja que si aquest es juntava amb l’aigua podia provocar gasos tòxics. Però tot i que el nivell d’aquests gasos és superior al que la OMS indica, aquests gasos es dissolen molt ràpidament.

Aquesta erupció afectarà al canvi climàtic?

Pot afectar, fa anys una erupció del Pinatubo va afectar al canvi climàtic ja que les cendres van escampar-se per tot el globus. En aquest cas, les partícules de les cendres del volcà poden arribar a la troposfera, provocant una baixada de la temperatura ja que aquestes cendres bloquejarien els raigs solars. 

Podria afectar-nos aquesta erupció d’alguna manera?

Si les condicions de vent canvien fent que arribi aquí podria afectar-nos però en principi no. Hi ha estudis que diuen que hi ha partícules que han arribat al Carib i aquí hi ha mapes meteorològics que diuen que en alçada n’hi ha, però que no ho notem perquè és una concentració molt petita.

Penses que era inevitable o es podria haver fet alguna cosa per tal de que la lava no arribés al mar, destruint cases i terrenys? 

No es pot evitar una erupció volcànica, com a molt es poden minimitzar riscos. Fa 10 anys que se sabia que hi hauria una erupció i, efectivament, la lava baixa pels canals que havia de baixar. En unes illes d’Islàndia el que van fer va ser refredar la lava amb aigua de mar perquè anés més lenta tot i que les condicions eren diferents que aquí, ja que aquesta lava és molt més fluïda que la d’Islàndia. Al Japó s’han fet canals de ciment per tal que la lava hi passi però aquí seria molt més difícil de dur a terme per qüestions econòmiques –de rapidesa– i pel tipus d’erupció, en aquest cas l’erupció fissural, que vol dir que es pot obrir per qualsevol lloc. Que arribi al mar a llarg termini no és dolent, al principi potser resulta una destrucció total de la vida marina d’aquell lloc però amb el pas del temps aquella terra és més fèrtil per tant tornarà al seu estat habitual. Ara just farà 10 anys de l’erupció submarina d’El Hierro i ara aquella zona és molt més fèrtil.

La Mercè ens ha acabat d’aclarir que està passant a l’illa de La Palma i encara no podem assegurar quan s’aturarà aquesta erupció, tot i que tenen xifres aproximades d’anteriors activitats. Segurament aquest succés afectarà al canvi climàtic, les partícules podrien bloquejar els rajos de sol provocant una baixada de temperatura. Per les condicions del tipus d’erupció i lava, era molt poc probable que es pogués haver evitat que la lava no destruís cases i terrenys.