El quart Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’ONU busca garantir una educació de qualitat, i promoure oportunitats d’aprenentatge per a tots. L’educació és el procés on es treballen les d’habilitats i capacitats pròpies dels nens, mitjançant l’aprenentatge o la construcció de coneixements, i també de les virtuts, hàbits, o altres característiques de les persones.
Els nens tenen dret a una educació bàsica gratuïta de qualitat. Reconeixent aquest dret, els líders del món han fixat l’objectiu de l’educació primària universal per a l’any 2030 com un dels ODS. Aquesta meta sembla fora d’abast per a molts dels països pobres. L’escolaritat, especialment en el cas de les nenes, es baixa, i molts nens abandonen el col·legi abans de completar la seva educació primària.
Durant l’última dècada, s’han aconseguit grans avanços a l’hora d’ampliar l’accés a l’educació i les taxes de matriculació a les escoles en tots els nivells, especialment per a les nenes. No obstant això, segons dades de la UNESCO al voltant de 260 milions de nens encara no assistien a l’escola en el 2018; prop d’una cinquena part de la població mundial d’aquest grup d’edat. A més, més de la meitat de tots els nens i adolescents de tot el món no estan aconseguint els mínims coneixements en lectura i matemàtiques.
El problema de molts països en desenvolupament és que els governs no tenen recursos financers o de la voluntat política per a respondre a les necessitats educatives dels seus ciutadans. En resposta, els pares pobres en alguns països de baixos ingressos han hagut de pagat per l’educació dels seus fills.És veritat que les quotes escolars i altres pagaments són un gran problema per a alguns pares. Però, com no s’ha trobat un altra alternativa aquests pagaments dels pares poden representar una solució, encara que menys que ideal, del problema.
Un dels inconvenients en alguns països Africans, especialment a la regió del Sahel Occidental, és la presència d’un grup terrorista que lluita per instaurar un Estat Islàmic a Nigèria, el país més poblat del continent i els seus voltants. El seu nom oficial és Grup de la Gent de la Sunna per a la Predicació i el Gihad (JAS per les sigles en àrab), encara que és més conegut per Boko Haram. La traducció més apropiada del nom és “La cultura occidental és pecat”. Amb el que podem entendre que aquest grup terrorista està totalment en contra de les idees occidentals, que inclueixen l’educació, sobretot de les nenes. És el grup més letal d’Àfrica, segresten a nens i nenes durant les seves hores lectives.
Almenys, 2.000 dones i nenes han estat segrestades per Boko Haram. Algunes d’elles han estat obligades a casar-se amb els seus segrestadors o convertides en esclaves sexuals. Uns 600 professors han estat assassinats pel grup terrorista, segons denuncia UNICEF. La xifra de petits sense educació per culpa d’aquesta crisi arriba als onze milions. 2.000 escoles han tancat i centenars, han estat atacades, saquejades o cremades. Per culpa d’aquest grup, les famílies d’aquests països tenen por de portar als seus fills a les escoles, sobretot si són noies.
L’Escola Sant Gervasi fa anys que col·labora per erradicar aquesta crisi. Des de l’any 2001 treballa per millorar la situació en zones vulnerables del Camerún. La cooperativa de l’escola recapta diners cada any per mantenir les escoles construïdes a Blaram i Blangoua. El Vicens Pedrón, professor de l’escola que ha visitat la zona diverses vegades ens comenta que, abans de començar el projecte els pocs nens que rebien una educació es formaven sense taules ni cadires sota un petit sostre de canyes.Tot i que la situació ha millorat moltíssim encara es necessita ajuda, ja que encara pateixen molts problemes, com per exemple, la complicada situació en les èpoques de pluja, on l’accés a les aules és difícil. En aquestes instal·lacions i trobem una escola d’educació primària i secundària, a part, també hi ha cicles de formació d’electricitat i costura. Aquesta formació a nens i joves, ha fomentat el coneixement dels habitants del poble i els ha permès millorar la seva vida.
Gràcies a projectes com aquest l’objectiu de l’ONU sembla possible, per això és important que, les noves generacions lluitem per una societat millor, on tothom tingui els mateixos drets a una educació de qualitat.
Fotografies del projecte






Gràfic de nens sense escolaritzar del elordenmundial.com