/

Opinem sobre l’ètica periodística

Fem un debat a classe sobre si cal seguir normes durant la tasca periodística

L’ètica periodística és una qüestió desconeguda per moltes persones. És molt simple, segons el Col·legi de Periodistes de Catalunya informa que tracta d’una sèrie de normes que han d’observar els membres de “l’Ordre” perquè la seva actuació sigui correcta i socialment útil, pels periodistes. Els periodistes han de ser conscients d’aquestes normes, per estalviar-se problemes i no fer articles inadequats.

L’ètica periodística té els seus avantatges i desavantatges. Nosaltres estem més a favor que en contra de l’ètica periodística perquè afavoreix als periodistes a l’hora de fer el seu treball. Un bon exemple seria el cas de Kevin Carter, que va ser el fotògraf de la famosa foto del nen que patia fam a l’Àfrica. Aquesta imatge tracta d’un nen desnodrit, a punt de morir, amb un voltor al costat esperant ansiós la seva ocasió per atacar. El periodista es va decidir per fer la fotografia i no per ajudar al nen desnodrit. Quan la imatge va sortir a la llum van començar a caure un munt de crítiques. El periodista va guanyar un premi anomenat Pulitzer, però mesos després es va suïcidar perquè no podia aguantar més.

Amb la llei 9 de l’ètica periodística que diu que s’ha d’evitar el conflicte d’interessos, s’hauria evitat aquesta imatge i no hagués passat res. Però això, ha ajudat a molts periodistes a corregir els seus articles abans de publicar-los per no entrar en polèmiques i no afectar la seva carrera com a periodista.

També té les seves desavantatges, els periodistes no tenen tot el dret d’expressió que es podria tenir i no poden fer els articles dient la veritat absoluta ni amb la comoditat que l’autor voldria tenir. També limita els temes dels periodistes perquè han de tenir en compte una sèrie de lleis per tal de no incomplir-les, això fa les notícies més determinades.