Quins descobriments tindran un impacte en el 2022?

Durant l’any 2021, s’han aconseguit descobriments importants que podrien ajudar-nos en aspectes com la medicina o l’astronomia

Per: Andreu Pedrosa i Clara Fernández

L’any 2021 va haver-hi grans avenços científics: una vacuna per prevenir la malària, descobriments sobre com funciona la SIDA i el genoma humà, viatges espacials per a arribar a Mart i descobrir si seria un planeta habitable…

A continuació veurem aquests descobriments en detall:

  • LA MALÀRIA:                                                                                                          
Vacuna, Coronavirus, Médico, Mano, Frasco, Covid-19

La malària és una malaltia que es transmet per un insecte, sent més específics, un mosquit. El metge Manuel Elkin Patarroyo va començar l’estudi per crear la vacuna al 1987, pero no va aconseguir. Al cap d’uns anys, va provar la vacuna contra una espècie de micos, el problema era que l’espècie de micos amb la que experimentava era una espècie protegida, que això implica que és il·legal experimentar amb ella. A través d’una tutela al 2015, el Consell d’Estat de Colòmbia autoritza un altre cop al metge Manuel Elkin Patarroyo per poder continuar amb la seva investigació amb la qual va obtenir la vacuna contra la malària. La vacuna és efectiva entre el 30 i el 60% dels casos; és a dir, pot protegir uns 100 milions de persones.

  • GENOMA HUMÀ:

Un equip de científics de diferents països aconsegueix descriure la seqüència completa d’un ADN humà. L’ADN es troba al nucli de cada una de les nostres cèl·lules. El projecte, promogut i coordinat per dues agències governamentals dels Estats Units, va comptar amb contribucions des de diverses universitats estatunidenques i altres institucions públiques del Regne Unit, França, Alemanya, Japó i la Xina, que constituïen el Consorci Internacional de la Seqüenciació del Genoma Humà. El genoma humà és únic per a cada individu i funciona com un manual d’instruccions. Quan el codi genètic està incomplet o conté errors pot donar lloc a malalties genètiques. Conèixer amb detall la informació genètica i com s’ordena ens permet saber com funciona el nostre cos i com es transmeten algunes malalties, i així poder tractar-les i prevenir-les.

  • LA MISSIÓ “DART” DE LA NASA:

+

La NASA ha fet enlairar una nau a l’espai per comprovar si seria capaç de desviar un asteroide en cas que fos necessari per protegir la Terra. L’objectiu d’aquest projecte és veure si es podria salvar la Terra d’una possible amenaça espacial. La nau DART (Double Asteroid Redirection Test, [Prova de Doble Redirecció d’Asteroide]) impactarà contra l’asteroide per intentar desviar-lo. La NASA ha explicat que l’asteroide triat per fer aquesta prova, és un asteroide que han anomenat ells com a Dimorphos, fa 163 metres de diàmetre, però no és una amenaça perquè, per si, la seva trajectòria no coincideix amb la de la Terra, per tant, és improbable que xoqui. S’espera que la missió DART de la NASA, finalitzi a finals d’any.