Noa Melián, Xènia Tajahuerce, Berta Baldó i Lia Lorena Solivelles
Què és la música? La música té tres components principals, el ritme, la melodia i l’harmonia. El ritme és l’element primari, és el que dona vida a la música. L’harmonia, les veus, la lletra de la cançó, en definitiva els artistes. I finalment la melodia és l’element expressiu de la música, la part que més recordem. I no és un fet innovador, ja que la música porta existint fa més de 30.000 anys enrere.
És evident que la música ens ajuda de mil formes possibles. Ens ajuda a somiar, ens fa companyia, ens alleuja les nostres preocupacions, ens alegra, ens permet sentir-nos part d’un grup més ampli, ens fa ballar, ens allibera. En conclusió, ens fa sentir. Per això es va crear la musicoteràpia, que consisteix a utilitzar les respostes que dona una persona en escoltar música de manera positiva en el seu estat d’ànim. La música té un poder immens o en la nostra ment. Simplement amb l’estil musical que s’escolti pot tenir un gran impacte en com ens sentim. Pot fer-nos canviar d’emoció amb tan sols una cançó. La musicoteràpia pot ser tocar algun instrument, cantar, ballar, o simplement escoltar la teva cançó preferida.
Es pot afirmar que la nostra era està caracteritzada per la consciència d’escoltar música a tots moments. Gràcies a les noves tecnologies ja no hem de pagar per a poder escoltar música, anys enrere només hi havia música en físic, CD, vinils, MP3, cassets…
I debut a la facilitat per escoltar música, avui dia s’escolta a tots llocs, a les celebracions familiars, al cotxe, al carrer… De fet, la música s’ha tornat imprescindible per a les nostres celebracions, ja que, celebraries el teu aniversari sense la cançó d’aniversari feliç? O, aniries a picar el tió sense música? No existirien les discoteques ni les festes i ens seria més difícil socialitzar amb gent de la nostra edat perquè no existeixen aquestes reunions socials. Tampoc hi hauria concerts, no tindríem la il·lusió de per fi aconseguir els tiquets per poder veure al teu cantant preferit per primera vegada i conèixer allà a gent amb els mateixos gustos musicals que tu, una molt bona excusa per fer amics o fins i tot conèixer l’amor de la teva vida.
També la música ens ajuda a complementar les coses, és una part essencial del nostre dia a dia i no som conscients d’ella. Per exemple, veuries una pel·lícula sense música? O una obra de teatre… Hi ha molta importància a les bandes sonores a l’hora de veure una pel·lícula que ens ajuda a interpretar com es pot sentir un personatge o un moment determinat, poder sentir el suspens, la intriga…
En conclusió, nosaltres creiem que la música és imprescindible en les nostres vides. És una manera en la qual ens podem comunicar. Ens ajuda a expressar els nostres sentiments i obrir-nos més. La música és art, són emocions. Ens és impossible pensar en un món sense música, ja que, en realitat, pràcticament tot és música. El cant dels ocells, les onades de la mar, el soroll de les fulles sent mogudes pel vent. Seria possible viure sense música.