Shein, investigada per explotació laboral

La coneguda marca de roba en línia està sent investigada per amagar les condicions laborals dels seus treballadors

Per: Aina Martínez, Ariadna Mas, Irene Sánchez

Shein és una empresa minorista xinesa de moda ràpida en línia. Va ser fundada l’any 2008 per Chris Xu a Nanjing, Xina. Actualment, l’empresa és coneguda mundialment entre els joves per la seva roba a un preu assequible i a la moda. A hores d’ara és present a més de 150 països de tot el món. Ara Shein està sent investigada per un presumpte cas d’explotació laboral i fins i tot infantil. Tot això a causa d’uns informes falsificats.

Algun cop t’has preguntat per què la marca Apple es dissenya a Califòrnia, però s’elabora a la Xina? Per què les sabatilles Nike s’elaboren a Taiwan, Indonèsia…? Quasi totes les marques amb alta demanda es fan a alguns dels països més pobres del món, perquè és on hi ha mà d’obra abundant i barata. Persones que produeixen 700 productes o més i cobren aproximadament 6€ l’hora.

Shein podria estar enmig d’un gran embolic. L’empresa va declarar que la seva cadena de roba era totalment legal i tenia el certificat per l’entitat de drets laborals. Ara, s’ha revelat que aquesta informació és falsa. Es rumoreja que Shein està abusant laboralment dels seus empleats, alguns d’ells menors d’edat. Segons un informe de Suïssa Públic Eye, treballadors de sis fàbriques de Guangzhou realitzen setmanes laborals de 75 hores.

Shein, lo que no pagamos ahora lo pagaremos mañana

Aquest tipus d’abusos laborals són molt comuns a la Xina, com poden ser tres torns diaris i un sol dia lliure al mes, infringint la llei, que només permet 40 hores laborals a la setmana.

Cada vegada són més comuns els casos d’explotació infantil a les empreses. Per exemple, segons la pàgina web biobiochile.cl, diverses empreses molt conegudes estan al punt de mira per l’explotació infantil. Algunes d’aquestes empreses són: Nestlé, Ferrero, Apple i Amazon.

Per què encara sabent el que hi ha darrere d’algunes empreses, continuem comprant els seus productes? És ètic per part nostra? Ens importen les condicions dels treballadors per tal d’aconseguir la nostra roba?