Un banc de sang és el centre on s’emmagatzema la sang recollida pels donants i es processa per més tard utilitzar-la per aquelles persones que la necessiten. La donació de sang és l’acció solidària en la qual un metge extreu sang al donant per després injectar-la al pacient que li calgui. Normalment, es solen fer campanyes de donació de sang, moltes vegades situades en llocs públics, escoles, etc.
El 2 de febrer a la nostra escola es va realitzar la donació de sang, al menjador de l’escola. Aquesta ja era la vuitena jornada de donació de sang, això ha estat possible gràcies a les seves Cooperatives d’Alumnes amb el Banc de Sang i de Teixits. Aquesta jornada han sigut donants 193 persones. I 33 d’ells era el seu primer cop. Tot això ha estat organitzat amb l’ajuda dels alumnes de 5è de primària i 2 d’ESO. En total uns 240 alumnes. Ha estat promocionat a través d’anuncis de TV local Vallès Visió.
Quan parlen de donar sang, sempre hi ha algú darrere que s’ha voluntariat a donar. Per això hem volgut parlar amb aquests dos professors de l’escola Sant Gervasi. Avui entrevistem al Xavi Caminal i Gemma Segales professors de la escola Sant Gervasi. El Xavi s’ha voluntariat per donar sang i també ha hagut de rebre algun cop. La Gemma, en canvi, té una malaltia —no molt greu— que l’impossibilita d’aquesta acció.
El Xavi té 59 anys i trenta-quatre anys els ha passat treballant a l’escola. Va estudiar INEF, és a dir l’activitat física i l’esport. Actualment, és professor de matemàtiques, educació física i projectes a 1r i 2n d’ESO.
Sant Gervasi Report: Quants anys portes donant sang?
Xavi Caminal: “Ara ja fa tres anys que no dono sang des de la pandèmia, però portava entre cinc i sis anys donant sang.”
S.R: Amb quants anys vas donar sang per primer cop?
X.C: “Per els 50 va ser quan vaig començar a donar sang, bueno prop dels 20 vaig donar un parell de cops ja que un company va tenir un accident greu de cotxe i van demanar donants.”
S.R: Has donat sang a l’escola? Quantes vegades?
X.C: “Sí, fins abans de la pandemia tot els cops que hagut de donar sang ha sigut a l’escola”
S.R: Algun cop has hagut de rebre sang?
X.C: “Sí, un cop vaig haver de rebre sang”
S.R: Quin va ser el motiu pel qual vas necessitar rebre sang?
X.C: “Va ser una intervenció quirúrgica que no va sortir com havia de sortir i es va produir una hemorràgia”
La Gemma, dels seus 55 anys trenta els ha dedicat a l’ensenyança. Va estudiar filologia francesa i fa classes de llengua castellana, llengua catalana i llengua francesa. Aquestes classes les fa a 1r, 2n i 3r d’ESO.
S.R: Pots donar sang? Per què no?
G.S: “Jo no puc donar sang perquè tinc anèmia”
S.R: Quan et vas adonar que no podies donar i/o rebre sang?
G.S: “Ja fa molts anys, quan ja vaig començar l’adolescència fa molts anys d’això fa ja 30 o 40 anys”
S.R: De què et t’impossibilita la teva malaltia? Podries explicar-la breument?
G.S: “És una malaltia que no et discapacita de fer res en absolut simplement és que com no tens molta sang no pots donar sang llavors això provoca cansament, et provoca doncs que no pots fer molta activitat física forta.”
S.R: Pots rebre sang? Té cura?
G.S: “Doncs no té cura tot i que, en certes temporades quan estàs baixa en defenses el metge et dona unes càpsules de ferro que el que fan és que tu estiguis més activada a nivell físicament. I gràcies al ferro fa que et tornis a activar una mica més. Te’l pots prendre com a molt un mes seguit has de parar i després una altra vegada quan tornes a estar baixeta tornes a prendre les càpsules.”
S.R: Té cura?
G.S: “Sí que puc rebre sang mentre sigui del meu grup sanguini.”
S.R: Quan t’has de fer una analítica, t’extreuen sang igualment?
G.S: “Sí, per això no hi ha problema, la quantitat petita que és per l’analítica es pot fer perfectament, el que a mi no em poden treure per exemple una quantitat per transvasar-la per una altra persona no.”