Tot a punt per iniciar l’intercanvi amb estudiants d’Amsterdam

Amb moltes ganes i il·lusió aquest 11 de març els alumnes d’Amsterdam arriben i l’1 de Juny fan camí cap a Amsterdam els alumnes barcelonins

Per Pau Valero i Joan Villén

A mitjans del primer trimestre, l’escola Sant Gervasi va proporcionar una reunió informativa als pares i mares interessats en el següent tema: l’intercanvi Amsterdam-Barcelona. En aquesta reunió com bé tenia d’objectiu, van informar donant a valorar i comparar dues activitats diferents; l’intercanvi i una estada a Anglaterra, específicament a Londres.

Des de la primera reunió, hi ha hagut un procés informatiu i un pràctic. Les famílies finalment interessades a poder gaudir d’aquesta activitat en un futur van haver de firmar una autorització per fer la reserva d’una plaça. Per poder obtenir informació personal de part de les dues bandes (alumnes Barcelona i Amsterdam), els alumnes van haver d’omplir una plantilla de documents on s’especifica la informació bàsica a saber.

Finalment, com tot alumne esperava, va arribar el moment de la fi de l’espera i l’inici de l’activitat. Concretament, se’ls hi va proporcionar el document omplert prèviament. Tots els alumnes es van sentir molt motivats, tal com especifiquen alumnes del centre “La meva motivació principal és conèixer la ciutat d’Amsterdam en la qual no havia visitat mai. I ara cada cop es fa més real.”

Els professors organitzatius de cada respectiu centre, van intentar ajuntar les parelles segons si eren compatibles o no. Dit d’altra manera, van tindre en compte les al·lèrgies o intoleràncies, així com altres aspectes mèdics o preferències de sexe o bé alimentació.

Els alumnes remarquen que tot va ser molt ràpid, ja que només es va haver d’agafar el telèfon del document, i crear un xat amb l’holandès. L’idioma d’aquests xats és l’idioma més internacional de la terra; l’anglès. Els alumnes de l’escola Sant Gervasi no els hi va suposar gaire esforç el fet de comunicar-se en aquesta llengua estrangera.

Gràcies a la comunicació d’aquests, hem pogut saber les principals motivacions dels alumnes que el pròxim 11 de març aterren a l’aeroport del prat de Barcelona. Un d’ells hi diu “Crec que serà una experiència divertida i una pèrdua perdre-la.”. Sovint la gent està d’acord sobre el comentari anterior, però d’altres abans de començar l’activitat ja no es troben del tot còmodes, com bé especifica la professora principal a l’organització de l’escola Sant Gervasi: “Hi ha alumnes que s’enyoren quan estan en un país que no és el seu, sobretot en els primers dies, altres que pensen que la seva personalitat no és compatible amb l’alumne d’intercanvi. Això lògicament és part de l’experiència, no?”

En conclusió, tothom està content i emocionat en poder fer l’intercanvi. Les famílies ja estan plantejant el què, com, quan i amb qui ho faran, les activitats del cap de setmana. Esperem que sigui tot un èxit aquesta experiència i que es pugui repetir any rere any.

Què opinen els protagonistes?

MIREN NAVASCUES:

Des de quan es fa l’intercanvi a Amsterdam?
Primer de tot, no es un intercanvi que només faig jo, sinó que el fem tota l’escola. Vull dir que està implicat tot el departament de llengües estrangeres. No recordo exactament la data, però potser ja fa vuit anys que treballem amb l’institut d’Amsterdam.

Quants alumnes hi participen aquest any?
Nosaltres rebrem vint-i-dos alumnes, i marxem vint-i-tres o vint-i-quatre alumnes. Sempre voltem entre els vint i els vint-i-cinc alumnes.

Hi ha hagut problemes amb els intercanvis?
No, sempre hi ha coses que sorgeixen lògicament. Alumnes que s’enyoren quan estan en un país que no es el seu, sobretot en els primers dies, altres que pensen que la seva personalitat no es compatible amb l’alumne d’intercanvi. Això lògicament es part de l’experiència, no? Però problemes greus no. La veritat es que els nostres alumnes normalment sempre compleixen amb les normes i respecten les normes que imposen l’escola o les que te l’escola d’Amsterdam i les famílies allà.


ALUMNE D’INTERCANVI A AMSTERDAM:

What’s your motivation for this exchange?
I think It will be a fun experience, and a loss to miss out on it.

Have you already done any exchanges before?
No, I haven’t done any exchanges before.

What would you like to visit?
I would like to visit the Camp Now and the Sagrada Família.

Have you made any trips to Spain before?
Yes, I have done a very short one on the border with Portugal.

ALUMNE D’INTERCANVI AL SANT GERVASI:

Quina es la teva principal motivació per aquest intercanvi?
La meva motivació principal és conèixer la ciutat d’Amsterdam en la qual no havia visitat mai. I ara cada cop es fa més real.

Has fet algun intercanvi prèviament?
No, mai he estat part d’un intercanvi, ja que no he tingut l’oportunitat.

Què t’agradaria visitar?
No conec molts llocs als quals visitar, però suposo que m’agradaria visitar algun museu o camp de futbol.

Has viatjat algun cop a Amsterdam prèviament?
No, mai he estat a Amsterdam, i la raó per la qual faig aquest intercanvi es per anar a Amsterdam per primera vegada.