//

Truita amb ceba o sense ceba?

Voldríem manifestar la nostra opinió sobre els favoritismes de les truites de patates. La truita és un menjar típic espanyol que per nosaltres és la millor combinació que hi pot haver a la faç de la terra. Ous amb patates qui s’ho diria, una barreja que fa salivar. Però vet aquí el dilema, en aquesta combinació hi apareix la ceba? Com es fa crua o molt feta? Molts la prefereixen amb ceba altres sense ceba, molts crua amb jocositat i altres seca. Segons la recepta original la truita no porta ceba, però les coses estan per canviar-les. En èpoques passades la truita s’utilitzava per fer un menjar econòmic i bo, l’invent de la truita es dóna per nodrir als soldats espanyols d’una manera econòmica.

Les coses canvien i les coses noves estan per millorar les antigues. La ceba aporta jocositat i sabor a la truita, les coses antigues s’han de renovar i canviar per tal de fer les més bones i ben fetes. Nosaltres no hi tenim cap dubte, amb ceba i un pèl crua.

A Espanya es prefereix la truita amb ceba segons enquestes no oficials, això mateix passa amb els xefs nacionals; Carlos Arguiñano, David de Jorge, Martin Berasategui, Samantha Vallejo, José Andrés, Joan Roca, Alberto Chicote… Tots aquests respectats cuiners d’alta cuina defensen la gastronomia tal com és, si afegeixes més d’un producte a qualsevol plat li dóna més sabor i això és el que passa amb la ceba quan li afegeixes a la truita que li dóna un punt de dolçor extraordinari. Tal com va argumentar David de Jorge a l’Hormiguero “Els xefs fiquem 750 elements als plats i ara amb la truita de patates s’ha de ser minimalista, doncs no”.

Crua i jocosa o molt feta i seca, en aquest aspecte existeix un dilema entre els no cuiners i inexperts en la cuina però entre els xefs no. Segons la recerca d’informació a través d’entrevistes a xefs que hem fet s’ha de fer almenys un pèl crua, tots es fiquen d’acord involuntàriament amb el tema de la jocositat que li dónes si no la fas molt feta. Així com Alberto Chicote defensa a la seva conta d’Instagram publicant la seva recepta,”Daurada pels costats, però tendre per dintre”.

Com hem dit abans la majoria d’espanyols la prefereixen amb ceba segons enquestes no oficials així que ens hem pres la llibertat de comprovar-ho amb els alumnes de 3r d’ESO a l’Escola Sant Gervasi. Hem fet enquestes presencials que ens han desvetllat la majoria de persones la prefereixen amb ceba i un pèl crua. Hem fet l’enquesta a 110 alumnes 66 la prefereixen amb ceba, clara majoria, i 102 la prefereixen un pèl crua.