Doctor putting and stacking wooden block cube which print screen health care and medical icons for healthy and wellness concept.
/

“Una atenció sanitària de baixa qualitat és responsable d’aproximadament cinc milions de morts”

La salut i el benestar de les persones és un dret en molts països, però en altres, per desgràcia, no és així.

“assegurar vides sanes i promoure el benestar per tots i a totes les edats” aquest és el lema principal de l’ODS número 3 de salut i benestar. Es dedica a prevenir i combatre les malalties transmissibles, noves i emergents, i totes les que, sense ser transmissibles, causen la major part de la mortalitat prematura, des del càncer fins a les afeccions coronàries. Així mateix. El repte central és reduir la mortalitat materna i infantil, la necessitat d’assolir una cobertura sanitària universal de qualitat i assequible, en la lluita de les malalties, fixar la fi de les epidèmies com la sida, malària, tuberculosis… però en aquest reportatge ens centrarem en les malalties cardiovasculars i la sanitat en tot el món

Podem sintetitzar que la salut es refereix a un estat d’equilibri quant a malalties i afeccions (tant físiques com psicològiques) i al benestar com un espectre més general de satisfacció, tranquil·litat i prosperitat en diversos aspectes de la vida.

En molts països la sanitat és de bona qualitat i assegura al pacient que es podrà salvar de qualsevol malaltia. Però en molts altres si no tens els diners suficients per pagar una operació, el deixen morir, i altres moren perquè no hi ha ni un hospital en el seu poble. Una atenció sanitària de baixa qualitat és responsable d’aproximadament cinc milions de morts cada any en països amb uns ingressos baixos o mitjans, a causa, principalment, d’una atenció mèdica ineficient. En el 2020, per culpa de la covid, 22,7 milions de nens no van poder posar-se les vacunes bàsiques 3,7 milions més que en 2019. Però no tot són desgràcies es diu que per 2030 la mortalitat materna es reduirà

Traducció: morts per tuberculosis incrementen per primera vegada des de 2005

traducció: infectats (de covid) mes de 550 milions de persones, deixen 15 milions de morts,  serveis sanitaris interrumputs en el 92% dels països, Parat el progrés de cobertura sanitaria universal,  esperança de vida global, cobertura immunició , predomini ansietat/depressio, mort de tuberculosis i malaria

Les 10 causes principals d’amenaça a la salut es troben amb:

 • Malalties no transmissibles.
 • Pandèmia global d’influença.
 • Entorns fràgils i vulnerables.
 • Resistència antimicrobiana.
 • Ebola i altres patògens.
 • Feble atenció primària de salut.
 • Dubtes sobre les vacunes.
 • Dengue (es transmet a través de la picada d’un mosquit infectat).
 • Traumatisme cranial

El que s’anomena benestar inclou almenys sis variables.

 • Benestar físic: No és simplement el fet de no patir malalties, sinó també disposar d’un cos funcional que ens permet existir a la nostra manera.
 • Benestar mental i emocional: Que podem fer vida normal en societat, treure el millor profit als nostres talents, i no patir malalties mentals o neurològiques que ens ho impedeixin.
 • Benestar social: Una persona en condicions d’aïllament patirà la deprivació social i en patirà les conseqüències en salut mental o fins i tot física.
 • Benestar laboral: La possibilitat d’explotar els mateixos talents i capacitats a favor de la societat, sense que aquesta activitat (la feina) es converteixi en font de patiments innecessaris, danys físics i emocionals, o que es converteixi en una activitat perniciosa per a la resta de la nostra vida.

Totes constitueixen un factor que millora o empitjora la nostra vida. Per això també totes tenen a veure amb el benestar.

però que són les malalties cardiovasculars? Les malalties cardiovasculars són un terme ampli per a problemes amb el cor i els vasos sanguinis. Aquests problemes sovint es deuen a l’ateroesclerosi. Aquesta afecció ocorre quan el greix i el colesterol s’acumulen en les parets del vas sanguini (artèria). Aquesta acumulació es diu placa. Amb el temps, la placa pot estrènyer els vasos sanguinis i causar problemes en tot el cos. Si una artèria resulta obstruïda, això pot portar al fet que es presenti un atac cardíac o un accident cerebrovascular.alguns exemples son  cardiopatía coronaria, insuficiencia cardíaca,  arritmia, arteriopatía periférica ….

però es pot contribuir per millorar la salut i la dels altres i la teva pròpia, aquí us deixem alguns consells bàsics, però molt importants per millorar la nostra i de les persones que ens envolten

 • Fes-te donant de sang. Si ets major d’edat i compleixes els requisits mèdics, ajudaràs a salvar moltes vides amb les teves donacions.
 • Intenta que la teva alimentació i la de la teva família sigui el més saludable i equilibrada possible. També pots col·laborar amb iniciatives que garanteixin una bona alimentació a altres persones que no hi tenen accés.
 • Realitza exercici físic regular i promou que les persones del teu entorn també el practiquin, especialment nens i joves.
 • Ajuda a visibilitzar i normalitzar les malalties de salut mental, i cuida la teva pròpia.
 • Tenir cura del benestar emocional i psicològic és tan valuós com tenir cura de la salut física.